Průlom: Berňák musí říct, proč odpustil daně

Tomáš Fránek
4. 3. 2008 10:30
Interní pokyny úřadů poskytování informací nebrání

Brno - Finanční úřady musí poskytnout lidem informace, které pocházejí z interních pokynů ministerstva financí. To je verdikt, který vynesl Nejvyšší správní soud.

Týká se to speciálně těch pokynů, které upravují používání daňových zákonů, poskytování daňových úlev nebo promíjení penále.

V průlomovém verdiktu Nejvyššího správního soudu se tak mění odvolávání úřadů na mlčenlivost, kterou jsou vázány u všech interních pokynů. Ne vždy ji totiž musí dodržovat a jde jen o svévoli úředníků.

Netajte, informujte

Na mlčenlivost se odvolávalo například Ministerstvo financí v případě informací řízení o odpuštění 40 milionů korun, které má vracet Nejvyšší soud.

"Za interní pokyn nelze považovat každý akt, který správní orgán takto označí. Rozhodný je vždy obsah konkrétního pokynu nebo jiného aktu," uvedl senát NSS s předsedkyní Lenkou Matyášovou.

Nejvyšší správní soud se totiž zabýval případem občanského sdružení OSMPB z Teplic. Sdružení chtělo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zjistit na Finančním úřadě v Kaplici, jaká hlediska úřad bere v úvahu při poskytování daňových úlev.

Úřad žádost odmítl, kritéria jsou prý součástí interního pokynu označeného "pouze pro služební potřebu". Sdružení nepochodilo ani na Finančním ředitelství v Českých Budějovicích.

Nejvyšší správní soud označil postup úředníků za chybný.

Chybný postup

"Správce daně jakožto orgán veřejné moci rozhoduje o právech a povinnostech osob. Je tudíž třeba, aby tato činnost byla prováděna transparentním způsobem a pod přiměřenou kontrolou veřejnosti," uvedl Nejvyšší správní soud.

"Zcela bez významu" je to, do jaké řady pokynů ministerstvo informace řadí - zda do veřejné, nebo do interní.

"Rozhodující je vždy pouze ta skutečnost, zda takový pokyn obsahuje informace týkající se výkonu veřejné správy navenek, nebo se jedná výlučně o akt organizační, metodický nebo řídící, který zásadně nemůže ovlivnit subjekty jiné než ty, které mu z hlediska služební podřízenosti podléhají," uvedli ve svém verdiktu soudci.

Zákon o svobodném přístupu k informacím tak nadále nedopadá například na organizační, spisový a skartační řád, docházkový systém a další řídící směrnice pro zaměstnance.

 

Právě se děje

Další zprávy