Centrum patří Bakalovi, antimonopolní úřad souhlasí

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2013 13:00
Economia plánuje vytvořit spojením firem vydavatelský dům pro třetí tisíciletí
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil koupi společnosti Centrum Holdings mediálním domem Economia miliardáře Zdeňka Bakaly.

Nový majitel tak i formálně přebírá firmu, která mimo jiné vydává deníky Aktuálně.cz a Insider a provozuje portály Žena.cz, Bleskově a další.

Economia oznámila, že už ustavila tým, který bude mít za úkol propojit obě vydavatelství. Economia plánuje vytvořit spojením obou firem „moderní vydavatelský dům třetího tisíciletí", jak uvedl místopředseda představenstva této společnosti Kamil Čermák.

Obrat přes miliardu

Vydavatelství Economia vydává Hospodářské noviny nebo týdeníky Ekonom a Respekt. Kupní cena za transakci, kterou Bakalův tým potvrdil koncem dubna, nebyla zveřejněna.

Economia a Centrum Holdings po integraci utvoří společnost s ročním obratem přes jednu miliardu korun. Společná firma bude svým obsahem schopna zasáhnout přes tři a půl milionu lidí, což představuje více než polovinu internetové populace v Česku. V podobě Centra navíc Economia získává silného zkušeného partnera pro rozvoj digitálních technologií.

Třetí tisíciletí v Karlíně

"Ke koupi jsme přistoupili nikoli náhodou ve chvíli, kdy se Economia připravuje na spuštění nejmodernějšího newsroomu ve střední Evropě. Zavedená digitální média výrazně v budoucnu urychlí transformaci Economie v moderní vydavatelský dům třetího tisíciletí," řekl Čermák po oznámení transakce. Zmíněný dům buduje firma v pražském Karlíně.

Tento rok je na velké změny na mediálním trhu bohatý. V tomto týdnu například oznámil Agrofert miliardáře Andreje Babiše, že kupuje Mafru, vydavatele deníků Mladá fronta Dnes a Lidové noviny a provozovatele portálu idnes.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy