Firmu Centrum Holdings kupuje Bakalova Economia

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
29. 4. 2013 14:17
Majitele mění i online deník Aktuálně.cz a placený deník Insider
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Vydavatelství Economia, pod nějž spadají mimo jiné Hospodářské noviny a týdeník Ekonom, koupilo internetovou společnost Centrum Holdings, která provozuje portály Centrum.cz, online deník Aktuálně.cz či placený internetový deník Insider.

Transakce nezahrnuje žádná aktiva mimo Českou republiku. Kupní cena nebyla zveřejněna. Transakce nyní podléhá svolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Economia a Centrum Holdings po integraci utvoří společnost s ročním obratem přes jednu miliardu korun.

"Pro Economii, vydavatele Hospodářských novin a dalších patnácti tištěných a internetových titulů, je koupě Centrum Holdings logickým krokem v naplňování dlouhodobé strategie, jejímž cílem je transformovat vydavatele především ekonomického tisku v digitálního a technologického lídra mezi tuzemskými mediálními domy," říká místopředseda představenstva Economie zodpovědný za restrukturalizaci Kamil Čermák.

Společná firma bude svým obsahem schopna zasáhnout přes tři a půl milionu lidí, což představuje více než polovinu internetové populace v Česku. V podobě Centra navíc Economia získává silného zkušeného partnera pro rozvoj digitálních technologií.

Economia chystá moderní newsroom

"Ke koupi jsme přistoupili nikoli náhodou ve chvíli, kdy se Economia připravuje na spuštění nejmodernějšího newsroomu ve střední Evropě. Zavedená digitální média výrazně v budoucnu urychlí transformaci Economie v moderní vydavatelský dům třetího tisíciletí," dodává Čermák.

"Se službami, jako jsou Aktuálně, Centrum, Najisto a další, jsme dosáhli silného postavení v digitálním světě. Z podpisu smlouvy mám velkou radost, jelikož začleněním společnosti Centrum do silné skupiny Economia získají jak naši uživatelé a reklamní partneři, tak i zaměstnanci," říká Andreas Demuth, generální ředitel společnosti Centrum Holdings.

"Kombinace velkého množství kvalitního obsahu, známých značek a lidského talentu ve spojení s rozsáhlou bází uživatelů, efektivním obchodním týmem a silnou technologickou platformou - to vše vytváří pevné zázemí pro další inovace a růst," dodává Demuth.

Po schválení je v plánu integrace

Po vypořádání transakce, která podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, bude následovat etapa integrace obou společností.

Centrum Holdings je internetová společnost působící ve střední a východní Evropě. Kromě ČR má aktivity také na Slovensku a v Chorvatsku. Firma byla založena v roce 2008 po sloučení portálů Atlas.cz a NetCentrum. Vlastníkem společnosti Centrum Holdings je americká finanční skupina Warburg Pincus.

V České republice provozuje mimo jiné portály Centrum.cz, Atlas.cz, online deník Aktuálně.cz, Deník Insider, či oborové weby Cars.cz, Stahuj.cz, Najisto.cz či mapový server Amapy.cz. V ČR firma spravuje kolem pěti milionů e-mailových účtů.

Společnost Economia byla založena v dubnu 1990. Začala vydávat deník Hospodářské noviny, který vznikl přeměnou ze stejnojmenného týdeníku vydávaného ÚV KSČ. V 90. letech do firmy vstoupil německý Verlagsgruppe Handelsblatt, který ovládl tři čtvrtiny akcií.

V létě roku 2008 Economii ovládl podnikatel Zdeněk Bakala, který se postupně stal prostřednictvím společnosti BXR Media jediným majitelem firmy. Bakala již od roku 2007 vlastnil většinu ve vydavateli časopisu Respekt. Předloni v srpnu pak dokončil spojení společností, patřících do jeho skupiny, v novou Economii.

Economia, která je označována za lídra na českém trhu ekonomických titulů, dnes kromě Hospodářských novin vydává i týdeníky Respekt, Ekonom a Marketing & Media nebo lifestylový magazín Bel Mondo. Nabízí i 18 odborných titulů, které se zaměřují na management, marketing, obchod, finance, veřejnou správu a techniku.

Na internetu má Economia zastoupení díky portálu iHNed.cz, v roce 2010 koupila od společnosti Volný internetový portál Volny.cz, který se měl přeměnit v informační platformu pro malé a střední firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy