Babiš: Svým novinám rozhovor nedám, ať píší, co chtějí

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
27. 6. 2013 19:28
Miliardář Andrej Babiš si nakonec vybral ještě větší sousto. Koupil MF Dnes i Lidovky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Majitel holdingu Agrofert, miliardář Andrej Babiš, nakonec opravdu "něco koupil". Není to mediální dům Ringier, jak se často spekulovalo, ale konkurence - vydavatelství Mafra.

Jak ale zdůraznil na konferenci svého politického hnutí ANO 2011, do práce redaktorů nehodlá nijak zasahovat. Kromě toho, že nechce sedět v žádném řídícím orgánu vydavatelské skupiny, nehodlá ani mluvit s novináři.

"Nedám jim interview, jako dal nedávno pan (Zdeněk) Bakala Hospodářským novinám. Já v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře, ať si klidně píší, co chtějí," poznamenal.

Babiš hodlá za své hnutí v příštích volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny. Potvrdil to ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas. 

Cenu podnikatel neprozradil

Babiš zatím nejvýraznějším způsobem zabrousil do mediálních vod a k týdeníku 5plus2 a slovenským Hospodárským novinám přidává i silnou tuzemskou mediální skupinu Mafra, která vydává například deníky MF Dnes, Lidové noviny, ale patří jí třeba i televize Óčko.

Smlouvu o koupi uzavřel Agrofert s německým vlastníkem vydavatelství Mafra, firmou Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH, ve středu. Transakci musí ještě schválit příslušné úřady na ochranu hospodářské soutěže. Obě strany se rozhodly nezveřejňovat další detaily akvizice, včetně její ceny.

"Skupinu Mafra považuji za velmi silného hráče na českém mediálním trhu, především v oblasti seriózní žurnalistiky. Její akvizice bude mít pro naši mediální divizi řadu synergií a umožní nám hledat další nákladové úspory, například při fungování týdeníku 5plus2," okomentoval přínosy akvizice Babiš.

Začal tak naplňovat svůj avizovaný záměr, že se chce stát do tří let majitelem největšího vydavatelství v zemi.

Akvizici věnuji Aničce

To, že se Babiš chystá skupovat další firmy, bylo jasné několik měsíců. O blížícím se obchodu informoval na svém účtu na Twitteru v pondělí 24. června. Dnes, těsně před uveřejněním akvizice, se pak na Twitteru objevila další zpráva, ve které se Babiš radoval z nespecifikovaného dobrého obchodu.   

Poté, co média zaplavila zpráva, že jde o koupi Mafry, věnoval Babiš opět prostřednictvím Twitteru celou akvizici spoluzakladatelce svého hnutí ANO a bývalé mluvčí vlády Vladimíra Špidly Anně Veverkové, která minulý týden tragicky zemřela.

"Akvizici Mafry bych rád věnoval Aničce Veverkové. Byla to skvělá ženská, výborná novinářka, měla by z toho určitě radost," píše na svém účtu Babiš.

Babiš je v současné době druhým nejbohatším Čechem. Součástí holdingu Agrofert jsou zhruba dvě stovky společností, které kromě mediální sféry podnikají v potravinářství, zemědělství, v oblasti chemie nebo lesnictví.

"Naši akcionáři uzavřeli dohodu o prodeji veškerých aktivit mediální skupiny Mafra v České republice skupině Agrofert," cituje předsedu představenstva Mafry Johannese Werleho odborný server mediar.cz. "Společnost prodáváme ze strategických důvodů, abychom mohli investovat do různých nových aktivit", vysvětluje rozhodnutí firmy Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH její předseda představenstva Karl Hans Arnold.

Skupinu Babiš zařadí přímo pod svoji mateřskou firmu Agrofert Holding. V budoucnu také počítá s tím, že Mafra odkoupí regionální týdeník 5plus2. Plánuje i spolupráci se serverem Česká pozice, na který ročně podle dřívějších vyjádření přispívá dvaceti miliony korun. Záleží prý na domluvě se zakladatelem a šéfredaktorem portálu Istvánem Lékem.

Zastaví Babiš propad?

Mafra tak představuje další velké vydavatelství, které se vrací do českých rukou. Poslední oznámenou mediální akvizicí bylo převzetí společnosti Centrum Holdings, která provozuje například online deník Aktuálně.cz, majitelem vydavatelství  Economia Zdeňkem Bakalou.

Německé vydavatelství Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH získalo Mafru v 90. letech minulého století od francouzské mediální skupiny Hersant, která ji předtím koupila od skupiny redaktorů někdejšího svazáckého deníku Mladá fronta. Stejně jako další papírové tituly, i vlajková loď Mafry MF Dnes se nyní potýká s poklesem prodaného nákladu. Na internetu Němci během svého působení v Praze vybudovali silnou značku iDnes.

Zisk mediální skupiny Mafra již šest let kontinuálně klesá. Poslední dostupné údaje z roku 2011 ukazují čistý zisk ve výši 88,63 milionu korun při tržbách 2,69 miliardy. Pro porovnání, v roce 2007 byla Mafra v zisku 304,4 milionu korun, přičemž celkové výkony představovaly 3,27 miliardy korun.

Lze očekávat, že se hospodářský výsledek skupiny za loňský rok přiblížil nule. Předseda představenstva Mafry Johannes Werle totiž ve čtvrtém kvartále loňského roku sdělil serveru mediar.cz, že kvůli odpisům půjček jejího bývalého distribučního partnera, firmy Mediaservis, přijde zhruba o 80 milionů korun.

"Považuji to za nešťastný krok, zvlášť na tak malém trhu, jako je ten český," reagoval na dnešní událost novinář a spisovatel Karel Hvížďala, podle kterého tím padá jedna z dalších "čínských zdí" mezi médii, byznysem a politikou. Za jistých okolností by tak podle zkušeného novináře mohl Babiš přispět k pádu druhého nejčtenějšího deníku, jako tomu bylo jinde v Evropě, když se začalo médium orientovat silně politicky. "Není to dobře v okamžiku, kdy současně neprohlásí, že zavádí nějaký etický kodex, který to zásadně odděluje od jeho byznysu i politického plánu," dodal Hvížďala.

"Je tam ambice mít něco velkého. Je to zásadní krok do médií a samozřejmě to musí fungovat obchodně, jinak by do toho nešel," komentoval transakci šéf Asociace reklamních agentur Pavel Brabec. Vydavatelství podle něj v nejbližší době určitě čeká audit, otázkou také zůstává, jak nový vlastník využije potenciál stávajícího managementu či vlastních lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy