Víte, jak správně pečovat o kožené zařízení interiéru?

Andrea Berniová
29. 11. 2012 10:00
Kůže je specifický materiál. Je sice odolná, ale vyžaduje zvláštní péči, pokud má vypadat dlouho jako nová

Máte doma něco koženého? Oblíbená je třeba kožená sedací souprava. Ta může vypadat opravdu luxusně. Její výhodou také je, že není tolik náchylná na ušpinění - pokud vám na ni něco ukápne, jednoduše povrch sedačky otřete.

Oproti sedačkám z látky, na kterých je často každá skvrna hned vidět a neodstraňuje se snadno, je to velká výhoda. Kožená sedačka nedráždí alergiky - přes kůži se totiž do čalounění nedostane prach ani pot a roztoči tak nemají šanci.

Můžete mít ale více kožených prvků, třeba židli k pracovnímu stolu. Kůže je sice odolný materiál, přesto vyžaduje péči. Víte, jak se starat o kožené zařízení vašeho interiéru?

Jak ošetřovat kožený nábytek?

Můžete prodloužit životnost všeho koženého, co doma máte. Ještě než se do nové kožené sedačky či židle poprvé posadíte, ošetřete ji impregnací. Díky ní bude kůže vypadat dlouho jako nová. Seženete mnoho produktů určených speciálně k údržbě kůže. Většinou jde o různé pasty, krémy či spreje. Několikrát do roka použijte přípravky, které kůži změkčí a zvlhčí.

Co se týče skvrn, většinou je opravdu stačí jen otřít. Nikdy ale kůži nedrhněte. Můžete použít i speciální čističe. Nikdy nepoužívejte čisiicí prostředky, které nejsou určené přímo pro kožené povrchy. Mohly by kůži nenávratně poškodit.

I když se zdá, že kůže je čistá, raději ji zhruba jednou týdně přetřete hadříkem navlhčeným destilovanou vodou. Nezapomeňte na různé záhyby. Tam si možná budete muset pomoci vysavačem - obzvlášť pokud máte malé děti, které na sedačce jedí.

Péči o kůži také můžete přenechat specializované firmě. Ta se postará o čištění i impregnaci.

 

Právě se děje

Další zprávy