Centrální vysavač usnadní úklid domu, navíc není hlučný

Andrea Berniová
12. 10. 2012 11:00
Tento vysavač vypadá jen jako hadice vycházející ze stěny. Úklid s ním bude mnohem pohodlnější
Pořiďte si centrální vysavač
Pořiďte si centrální vysavač | Foto: Beam

Jak doma vysáváte? Možná za sebou taháte vysavač po celém domě a pokaždé jím odřete rohy, nebo něco shodíte. Už vás nebaví ani vynášení vysavače do schodů? Jestli se navíc bojíte, že při výměně sáčku rozvíříte polovinu prachu zase zpět do interiéru, existuje řešení: centrální vysavač.

Nečistoty putují třeba do garáže

Centrální vysavač odvádí veškeré nečistoty mimo dům - sací jednotka totiž bývá umístěna ve sklepě či v garáži. Vy se po místnostech pohybujete pouze s dlouhou hadicí. Tu vždy připojíte na tak zvanou vysavačovou zásuvku - ta pak z hadice díky síti potrubí odvádí prach do sacího agregátu. Tam dochází k filtrování - nečistoty, alergeny a roztoči zůstávají v nádobě na prach a přefiltrovaný vzduch je vypuštěn ven z domu.

Jednoduše připojte hadici vysavače do zdi

Tento typ vysavače není hlučný, to je další výhoda vedle snadné manipulace a odvádění nečistot mimo interiér. Právě proto, že sací jednotka je daleko od vás, hluk obyvatele domu obtěžovat nebude. Vysavačovou zásuvku můžete mít v každé místnosti. Odpadá tak přenášení vysavače po domě: stačí vždy jen připojit hadici v kterékoli místnosti. Samozřejmostí je teleskopická tyč a různé nástavce a sací hubice. A jak se centrální vysavač zapíná? Dokáže se spustit sám hned po připojení hadice, anebo je na hadici umístěný vypínač.

Můžete mít libovolný počet zásuvek. Někdy ale stačí jedna zásuvka umístěná na chodbě. Pokud nechcete hadici stále přenášet, bude se vám líbit tak zvaná hadice ve zdi - je umístěna ve speciálním boxu u zásuvky.

Pokud se vám centrální vysavač líbí, pamatujte, že nejlepší je myslet na jeho pořízení ještě před dokončením hrubé stavby, nejlépe už při vytváření projektu. Potrubí vysavače se sice dá umístit i do již hotové stavby, ale možná to ale bude trochu složitější.

 

 

Právě se děje

Další zprávy