Zajistěte svému dítěti bezpečný domov bez hrozeb

Andrea Berniová
13. 8. 2012 5:04
Schodiště, sporák, nůžky, zásuvka. To vše představuje pro vaše dítě velké nebezpečí
Děti by doma měly být v bezpečí
Děti by doma měly být v bezpečí | Foto: Thinkstock

Máte malé dítě? Ve vašem bytě či domě na něj může číhat spousta nebezpečí. Jak se jim vyhnout a zajistit tak bezpečný domov pro vaše dítě? Důležité je především odstranit všechno, čím by si vaše dítě mohlo ublížit. Je potřeba zajistit, aby mu pokud možno nic nehrozilo.

Velké nebezpečí pro dítě představuje schodiště. Pokud bydlíte v mezonetu, anebo v rodinném domě se schodištěm, musíte zajistit, aby z něj dítě nespadlo. Vhodné je zatarasit přístup k němu. Nebezpečné jsou i ostré rohy nábytku, třeba stolu, o které by se dítě mohlo uhodit. Dnes seženete speciální chrániče na rohy nábytku, které případný kontakt zmírní.

Dejte pozor, ať se dítě nespálí

Odstraňte z dosahu dítěte veškeré ostré předměty. Kromě nůžek, nožů a jiných příborů dejte také pozor na pilníček na nehty či párátka. Asi nejvíce hrozeb na dítě číhá v kuchyni. Kromě už zmíněných ostrých příborů mu hrozí popálení o horkou plotýnku, nebo se může polít vařícím čajem či polévkou.

Z jídelního stolu proto raději odstraňte ubrus, aby ho na sebe dítě nestáhlo i s vařící tekutinou. I když máte sporák vypnutý, nemusí být dítě v bezpečí. Možná ho totiž zvládne zapnout. Výhodu v tomto případě nabízejí některé varné desky, a to díky „zámku", tedy funkci, která zajistí, aby jednotlivá tlačítka sporáku nefungovala, dokud „zámek" nezrušíte. Dítě tak sporák samo nezapne.

Schovejte chemické prostředky a léky

I zásuvka představuje velké nebezpečí. Nakupte proto dost plastových chráničů a umístěte je do všech zásuvek v domě či bytě. Veškeré léky umístěte na bezpečné místo, mimo dosah dítěte. Stejně tak různé chemické prostředky, například čistidla. Okna raději vybavte bezpečnostními zarážkami, aby si je dítě samo neotevřelo.

Nejdůsledněji dodržujte všechna tato bezpečnostní pravidla především v dětském pokoji, kde bude vaše dítě trávit asi nejvíc času.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na první pomoc?

 

Právě se děje

Další zprávy