reklama
 
 

Mezinárodní aféra, Němci zakázali Francouzům husí játra

28. 7. 2011 7:22
Foie gras je světoznámá pochoutka, podle ochránců zvířat však jde o týrání

Paříž, Berlín - Francie má ve svém gastronomickém bohatství řadu vyhlášených skvostů, k těm největším však rozhodně patří foie gras, játra ze speciálně vykrmovaných kachen nebo hus.

Tato světoznámá pochoutka, kterou si Francie chrání zákonem jako součást svého "kulturního a gastronomického dědictví", se nyní stala předmětem ostrého diplomatického sporu mezi Paříží a Berlínem, jenž si - pokud jde o intenzitu - nezadá s bitvami o jednotnou měnu nebo o míru evropské integrace.

Francouze pobouřilo, že organizátoři německého potravinářského veletrhu Anuga, který se koná vždy jednou za dva roky v Kolíně nad Rýnem, zakázali francouzským producentům foie gras účast.

Němci se rozhodli vyhovět ochráncům zvířat, kteří tvrdí, že kachny a husy vykrmované tak, aby měly mimořádně velká a tučná játra, velmi trpí.

Pták totiž sedí v tak malé kleci, že nemůže vůbec hýbat křídly, a navíc je krmen pomocí kovové trubky, která je mu vsunována násilně do hrdla.

Ve Francii se tomuto způsobu vykrmování říká gavage a jeho výsledkem jsou husy a kachny, jež mají játra až desetkrát větší než obyčejná vodní drůbež, která se krmí sama.

Nepřijedu, pokud zákaz nezrušíte

Francouzský ministr zemědělství Bruno le Maire už v této věci napsal své německé resortní kolegyni Ilse Aignerové dopis, v němž ji žádá, aby zákaz zrušila.

Současně pohrozil, že bude bojkotovat zahájení veletrhu, který se koná v říjnu, pokud mu Aignerová nevyhoví. Německá ministryně mu však odpověděla, že je věcí organizátorů Anugy, jak se rozhodnou.

Tento veletrh potravin a nápojů je údajně největší a nejdůležitější na světě. Výstavní plochy mají 300 000 čtverečních metrů, stánky na nich bude mít na 6500 vystavovatelů a navštíví ho odhadem 150 000 nákupčích a obchodníků.

To je také jeden z důvodů, proč jsou Francouzi tak pobouření. Foie gras není pouze pochoutka pro náročné, ale také mimořádně důležitý vývozní artikl francouzského zemědělství.

Ve Francii je údajně každý rok vykrmeno metodou gavage na 37 milionů kachen a 700 tisíc hus. Země galského kohouta nemá v této oblasti konkurenta, protože produkuje 75 procent foie gras, které se ve světě prodají.

Bardotová je proti

A Německo je pro ni jedním z nejdůležitějších trhů. Postoj Němců je totiž dosti pokrytecký. Vykrmování hus a kachen metodou gavage je v této zemi zakázáno, konzumace foie gras ale nikoli, a tato delikatesa se tedy dováží z Francie.

Ne všichni Francouzi ale sdílejí rozhořčení producentů foie gras. Známá ochránkyně zvířat Brigitte Bardotová také napsala německé ministryni zemědělství - na rozdíl od Bruna le Maire, na ni však naléhá, aby nepovolila.

Někdejší slavná francouzská herečka tvrdí, že Francie nedodržuje unijní nařízení, která zakazují umisťovat kachny a husy při vykrmování do malých klecí, v nichž se nemohou hýbat.

Tyto regule vstoupily v platnost v Unii na začátku letošního roku. Ochránci zvířat však tvrdí, že se jimi řídí jen 15 procent francouzských chovatelů.

autor: Václav Viták | 28. 7. 2011 7:22

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama