Letní salátové pochoutky, které vás ohromí!

Míla Králová
17. 6. 2007 9:55
Horké letní dny nepřejí přejídání. Naštěstí všude kolem nás je dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, ze které lze připravit nepřeberné množství salátů. Jsou lehké, snadno stravitelné a plné vitaminů i minerálů. Prospějí tak našemu tělu nejen zevnitř, ale i zvenčí.
Foto: Jiří Mevald

 

Salát s parmskou šunkou

200 g rukoly,

půlku cibule,

půl stroužku česneku,

1 lžíci javorového sirupu,

2 lžíce balzamikového octa,

2 lžíce olivového oleje,

sůl, pepř,

30 g parmazánu,

40 g parmské šunky

Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Rukolu a cibuli dáme do servírovací mísy. Česnek smícháme s javorovým sirupem, balzamikovým octem a olivovým olejem.

Ochucený dresink přidáme do salátu. Parmazán nastrouháme najemno a opatrně vmícháme do salátu. Parmskou šunku nakrájíme na tenké plátky a salát jimi ozdobíme.

Salát s vajíčkem a lososem

100 g míchaného listového salátu,

půl svazku malých cibulek,

rajče,

salátovou okurku,

100 g uzeného lososa,

2 natvrdo vařená vejce,

kopr,

200 g kysané smetany,

půl lžičky hořčice,

půl lžičky křenu,

5 lžiček droždí,

1 stroužek česneku, sůl, bílý pepř

Salát natrháme na zhruba stejně velké kusy, cibuli nakrájíme nadrobno. Rajče i okurku nakrájíme na tenké plátky, papriku a lososa na jemné pásky. Všechno promícháme v salátové míse.

Vejce nakrájíme na plátky a jemně vmícháme do salátu. Ozdo-bíme koprem.

Ředkvičkový salát

Foto: Aktuálně.cz

Půl svazečku jarní cibulky,

čtvrt hlávky kadeřavého salátu,

100 g ředkvičky,

150 g masové klobásy s česnekem,

půl svazečku pažitky,

půlku červené papriky,

50 ml zeleninového vývaru, kus křenu (asi půl cm),

2 lžíce octa,

1 lžičku medu,

1 lžíci kremžské hořčice,

sůl, pepř,

1 lžičku sezamových semínek

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, salát natrháme na kousky, ředkvičku nastrouháme na tenké plátky, klobásu nakrájíme na dlouhé plátky. Pažitku nakrájíme nadrobno, papriku na plátky.

Všechno vložíme do salátové mísy. Na přípravu dresinku zahře-jeme zeleninový vývar a přidáme do něj nastrouhaný křen. Smícháme ocet, med, hořčici, dochutíme solí a pepřem a necháme asi 3 minuty povařit. Salát pokapeme vychlazeným dresinkem a posypeme sezamovým semínkem.

Italské capresse

Foto: Jiří Mevald

6 rajčat,

150 g mozzarelly,

3 plátky uzeného lososa,

2 lžíce pa-nenského olivového oleje,

1 lžíce estragonového octa,

sůl,

svazek bazalky

Rajčata, mozzarellu i lososa nakrájíme podélně na tenké plátky. Podle fantasie položíme rajčata a mozarellu na velký talíř. Pak pokapeme olivovým olejem a octem.

Nakonec posypeme nadrobno nasekanou bazalkou a můžeme ještě doplnit listy salá-tu. Necháme chvíli odležet v lednici.

Zeleninový salát s jogurtovou zálivkou

30 g ředkviček,

30 g mrkve,

30 g celeru.

30 g cibule,

1 rajče,

2 listy hlávkového salátu,

2 lžíce bílého jogurtu,

muškátový oří-šek,

sůl,

lžička hořčice,

petrželka, kopr.

Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kousky, salát natrháme. Z jogurtu, hořčice, kopru, petrželky, špetky muškátového oříšku a soli připravíme zálivku, kterou pak přelijeme zeleninu a pro-mícháme.

Míchaná zelenina

500 g čerstvých zelených fazolek (můžeme použít i zmražené),

sůl, čerstvě mletý bílý pepř ,

5 vajec,

300 g bílé cibule,

300 g červené cibule,

několik snítek tymiánu (může být i sušený) ,

3 polévkové lžíce citrónové šťávy.

Čerstvé fazolové lusky očistíme, zbavíme špiček a vláken. Opláchneme a 10 - 15 minut vaříme v osolené vodě.Vejce uva-říme natvrdo a rozkrájíme na osminky. Oloupeme oba druhy cibule, přepůlíme a nakrájíme na tenké polokroužky.

Tymián opláchneme, 2 snítky necháme na ozdobení, zbytek jemně nase-káme.

Marináda

Připravíme si marinádu smícháním citrónové šťávy, čtyř lžic vody, soli, bílého pepře a cukru a přidáme olivový olej. V salá-tové míse smícháme na menší kousky pokrájené fazolky s cibulí a tymiánem.

Marinádu nalijeme na salát, řádně promícháme a na povrch pokládáme osminkami vajec a následně ozdobíme snítky tymiánu a necháme cca 30 minut rozležet.

Dobré rady na závěr

Vitaminy a minerály obsažené v zelenině, zejména vitaminy A, D, E a K a lykopen, jsou bez tuků v našem těle nerozpustné, zatíží nám trávící trakt, a poté jsou z těla vyloučeny nevyužité. Proto bychom měli věnovat dostatečnou pozornost také záliv-kám. Pouze vodní zálivka s bylinkami nestačí.

Vždy je třeba přidat trochu olivového oleje, který pomůže tělu přijmout ze zeleniny všechny důležité látky. Také není na škodu obohatit salát kousky sýra, tuňáka, šunky, slaniny nebo třeba restovaného kuřecího masíčka. Zdraví velmi prospěšná zároveň k zeleninových salátům vhodná je i vařená pohanka nebo luštěniny. Vynikajícím zpestřením čerstvých salátů je rovněž sterilovaná zelenina.

Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy