Bez pití riskujete v létě kolaps

Kristina Procházková
12. 6. 2007 0:00
Letní opalování na pláži s koktejlem v ruce je pro mnohé lidi představou idylické dovolené. V praxi ale obvykle dojde hlavně na tu pláž, a na pití lidé často zapomínají. Přitom právě v létě by měli svůj pitný režim hlídat celý den.
Foto: www.sxc.hu

Nedostatečný příjem tekutin může být velmi nebezpečný. Při mírnější dehydraci je člověk málo výkonný, může ho bolet hlava, trpět nevolností, mít sucho v ústech a závratě nebo náhlé záchvaty slabosti. Těžce dehydrovanému člověku hrozí oběhové selhání a šok.

Zatímco při běžném počasí tělo potřebuje dodat denně tak dva až dvaapůl litru tekutin, v horku při silném pocení člověku neuškodí ani dvojnásobek. Spotřeba roste i při sportu nebo třeba při průjmu, který často postihuje cestovatele v zahraničních destinacích.

Pitný režim musí hlídat

- starší lidé: mnohdy se u nich dostavuje pocit žízně později, navíc mají v těle méně tekutin, takže je pro ně ztráta tekutin citelnější
- děti: na pití někdy zapomínají, proto by na ně měli rodiče dohlížet; neměli by je ale lákat na sladké nápoje, které ještě zvyšují pocit žízně a navíc se po nich tloustne
- těhotné a kojící ženy: zejména při kojení by žena měla pít víc, mimo letní měsíce se doporučují alespoň 3 litry tekutin, a v létě pak přiměřeně víc
- lidé trpící inkontinencí: problémy s úniky moči často způsobují, že člověk přestane pít; tím ale dále zvyšuje riziko kolapsu z nedostatku tekutin i dalších onemocnění močových cest

K pití si dejte i jídlo

Když se řekne tři litry denně, neznamená to, že člověk přes den nepije a dožene to večer pěti půllitry. "Člověk není velbloud, aby se napil jednou denně do zásoby," říká výstižně doktor František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu. Proto je třeba pít hodně, a to zejména ráno. Z těla se totiž tekutiny vylučují nejen močí, ale také pocením a povrchem dýchacích cest, takže po nočním spánku je člověk pěkně "vyprahlý".

Více se o jídle a pití dozvíte na specializovaném webu GURMÁN!

Součástí pitného režimu jsou kromě nápojů také potraviny. Pokud člověk konzumuje hodně ovoce a zeleniny nebo si dá dvakrát denně polévku, nemusí vypít celé optimální množství z lahví s vodou: Například v salátových okurkách je víc než 96 procent vody, v rajčatech, melounu, paprice nebo jahodách přes 99 procent, v mandarinkách a jablcích přibližně 85 procent a i takový banán tvoří téměř ze tří čtvrtin voda.

Alkoholu a kávy se nenapijete

Při výběru vhodných nápojů postačí hlídat několik pravidel:

- Nepít slazené nápoje, tloustne se po nich a naopak posilují pocit žízně; riziková jsou i umělá sladidla a ochucovadla, která mohou zvyšovat chuť k jídlu nebo kazit zuby.
- Nepít sycené nápoje, působí močopudně, kazí se po nich zuby a kardiaci mohou mít zdravotní potíže.
- Nepít ledově chlazené nápoje, pití by mělo mít spíš pokojovou teplotu.
- Nepít soustavně minerálky, mohou způsobovat vznik močových kamenů, zvýšený tlak a podobně; k dlouhodobému pití jsou vhodné maximálně slabé přírodní minerálky.
- Nepít kávu a alkohol, protože jsou močopudné.

"Tvrdý alkohol doporučuji pít jen jako součást míchaných nápojů s ovocem a sodovkou, víno je dobré kombinovat s minerálkou," radí lékař Milan Kudyn. Ještě vstřícnější je v doporučeních k milovníkům našeho národního nápoje: "Pivo je z velké části tekutina a alkoholu je v něm málo, takže víceméně podporuje pitný režim," říká smířlivě.

V jakém "skupenství" by tedy člověk měl nápoje konzumovat? Vhodné jsou:
- voda z kohoutku, kojenecká voda nebo slabá přírodní minerálka,
- ovocné nebo zeleninové šťávy ředěné vodou,
- slabé neslazené čaje; nejlepší je zelený, bylinkové čaje jsou také vhodné, bylinky by se ale měly střídat,
- ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody - u sladkého ovoce ale pozor na kalorie!.

Foto: Aktuálně.cz

 

 

Právě se děje

Další zprávy