České potraviny
Spotřebitelé od ledna lépe poznají, které zboží v obchodech je skutečně z Česka. Potraviny, které zde byly třeba jenom zabaleny, už nebudou moci být označeny vlajkou, logem nebo nápisem vzbuzujícími dojem, že jsou českého původu. Označování sice u většiny potravin zůstává dobrovolným údajem, ale pokud se jej někdo rozhodne uvádět, musí nově splnit jasně definovaná kritéria.
Jako „české“ smějí být označeny mléko, víno a nezpracované potraviny (jako je maso, ovoce či zelenina) jen tehdy, když jsou nejen vyrobeny v ČR, ale současně stoprocentně pocházejí z českých surovin. U zpracovaných potravin tvořených více složkami postačí, když z tuzemska pochází 75 procent použitých složek – má jít hlavně o případy, kdy se některé suroviny v Česku ani nevyskytují.
Pro potraviny, které vyššího podílu českých surovin dosáhnout nemohou (typicky čokoládové výrobky), se počítá s dobrovolným označením Vyrobeno v České republice, pokud v tuzemsku proběhla alespoň výroba.
Čtěte více:
Česká kvalita z Polska už neprojde. Do řetězců míří nová značka, pravidla se zpřísní
České potraviny mizí z obchodů. Řetězce počítají, kolik jich splní přísnější pravidla