Zeman jmenoval do bankovní rady České národní banky Procházku a Kubíčka

ČTK ČTK
14. 12. 2022 15:20
Zeman jmenoval do bankovní rady České národní banky Procházku a Kubíčka

Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman. Procházka a Kubíček nahradí dosavadního viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým končí šestileté funkční období.

Zeman při jmenování členů bankovní rady uvedl, že kromě stanovování úrokových sazeb a zajišťování kurzu koruny je v boji proti inflaci třeba zodpovědná fiskální politika. Apeloval proto na bankovní radu, aby intenzivně spolupracovala s vládou. "Vládu, zejména pak ministerstvo financí je zapotřebí přesvědčit, že vedle silné koruny je dalším protiinflačním faktorem nízký deficit rozpočtu," řekl Zeman. Podle něj mohou v této záležitosti využít svých zkušeností právě Kubíček a Procházka. Guvernér České národní banky Aleš Michl po jmenování nových členů bankovní rady označil dosažení stabilní míry inflace za hlavní cíl rady. 

Sedmičlenná bankovní rada se v posledním roce téměř úplně obměnila. K začátku července jmenoval Zeman novým guvernérem Michla, který nahradil Jiřího Rusnoka. Současně s Michlem byli jmenováni viceguvernérka Eva Zamrazilová a členové rady Karina Kubelková a Jan Frait. Posledním členem rady ještě z Rusnokova období zůstává Tomáš Holub, jehož mandát vyprší v prosinci 2024.

Zemanovo rozhodnutí by nemělo změnit rozložení sil mezi stoupenci a odpůrci další měnové restrikce v bankovní radě. Od jmenování Michla převažovali příznivci stability úrokových sazeb, pro další zvyšování byli pouze Mora s Holubem. Po únorové obměně tak stále bude mít Michlovo křídlo většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy