Zaměstnavatelé budou dál více nabírat než propouštět, ukazuje nový průzkum

ČTK ČTK
12. 9. 2023 11:36
Zaměstnavatelé budou dál více nabírat než propouštět, ukazuje nový průzkum

Čeští zaměstnavatelé plánují i ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku více nabírat zaměstnance než propouštět. Optimismus na trhu práce ale proti minulému rekordnímu čtvrtletí klesl. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR. Jeho výsledky dnes firma zveřejnila na tiskové konferenci.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu 28 procent zaměstnavatelů, naopak 18 procent očekává snižování jejich počtu. To, že v posledním čtvrtletí změnu nechystá, uvedlo 51 procent oslovených firem. Čistý index trhu práce tak podle společnosti Manpower činí plus deset procent. V předchozím čtvrtletí to bylo rekordních plus 19 procent.

"Pro mnoho firem je situace nadále složitá a musí snižovat počty zaměstnanců. Převládá ale pozitivní nálada a uvolňovaní zaměstnanci mají velkou šanci rychle najít jiné příležitosti. Pro poslední čtvrtletí roku jsme ale zaznamenali mírný pokles optimismu, který je sice pro toto období obvyklý, ale zpomalení náboru vidíme i po očištění od sezonních vlivů," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy