Zákaz prodeje během svátků míří k Ústavnímu soudu, potvrdili senátoři

ČTK ČTK
14. 12. 2016 15:18
Hospodářská komora získala potřebný počet senátorů k dlouho avizovanému podání k Ústavnímu soudu. Chce, aby zrušil zákon, který zakazuje prodej ve větších obchodech během vybraných státních svátků. Podle komory je zákon diskriminační jak vůči velkým obchodům oproti malým, tak vůči kamenným prodejnám oproti internetovým.
Zákaz se poprvé týkal pátku 28. října.
Zákaz se poprvé týkal pátku 28. října. | Foto: Simone Radačičová

Praha – Skupina senátorů napadne u Ústavního soudu zákon, jenž o vybraných svátcích zakazuje prodej ve větších obchodech. Podání sepsala Hospodářská komora, žádá v něm soud, aby normu pro rozpory s listinou základních práv zrušil.

"Podnět podepsalo 19 senátorů," řekl dnes novinářům místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS), jenž se ve sběru podpisů angažoval.

"Stát nemá do těchto oblastí zasahovat. Jde opravdu o princip," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zákon navíc není ani z hlediska jeho praktického využívání zcela jasný.

Podle prezidentky Svazu obchodu Marty Novákové nemá opodstatnění argument odborů o ochraně zaměstnanců. Pro obchody není problém získat pro prodej brigádníky, uvedla.

Podnět Ústavnímu soudu může dát nejméně 17 senátorů, nynější podepsali členové horní komory za ODS, TOP 09, Starosty a za ANO. Kdy přesně soud podání dostane, zatím není úplně jasné.

Kubera podotkl, že podle jeho názoru nemá stát určovat, kdy se má nebo nemá v obchodech prodávat. Poukazoval taky na to, že zákaz se vztahuje jen na některé svátky, přičemž není jasné, proč ne na jiné.

Obchody musí podle nové legislativy, kterou prosadili zejména senátoři za ČSSD, zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun. Kvůli zákonu musely větší obchody poprvé zavřít letos 28. října.

 

Právě se děje

Další zprávy