Z ruzyňského letiště se bude v zimě létat do 111 destinací, přibudou nové

ČTK ČTK
30. 10. 2023 14:46
Z ruzyňského letiště se bude v zimě létat do 111 destinací, přibudou nové

Z pražského ruzyňského letiště se bude v zimním letovém řádu létat do 111 destinací, což je o čtvrtinu více než loni. Přibudou také nová spojení, například do Bilbaa či Káhiry. Provoz na Letišti Václava Havla v zimě zajistí 46 leteckých společností. Letiště Praha to v pondělí uvedlo v tiskové zprávě. Letošní zimní letový řád, který bude v platnosti od listopadu, stále nevyrovná počet linek z roku 2019, kdy se létalo do 121 destinací.

Mezi nová spojení podle Letiště Praha patří Valencie, Keflavík, Bilbao či Káhira. Do Bilbaa se z Prahy bude létat dvakrát týdně s dopravcem Vueling, stejnou frekvenci nabídne spoj Smartwings do Káhiry a ČSA do Jerevanu. Z letního letového řádu zůstávají přímé dálkové linky do Soulu s Korean Air třikrát týdně a do Tchaj-peje s China Airlines dvakrát týdně. V porovnání s letní sezonou se navýší také množství spojů do Říma, Amsterodamu a Paříže.

Podle výkonného ředitele Rozvoje leteckého obchodu Letiště Praha Jiřího Vyskoče je zimní letový řád v souladu se strategií obnovy a navyšování frekvencí. "Díky tomu jsme do poloviny října odbavili už přes 11 milionů cestujících a věříme, že nová spojení přinesou další růst. Předpokládáme, že do roku 2026 se nám podaří návrat na předcovidová čísla. I díky navýšení na zimní sezonu bychom v příštím roce měli odbavit více než 15 milionů cestujících," řekl Vyskoč s tím, že důležitý bude i vývoj konfliktu na Ukrajině. Letišti v současné době chybí 14 destinací z Ruska a Ukrajiny a tím i deset procent cestujících, uvedlo.

Z pražského letiště se bude také létat do exotických destinací charterovými lety, které zajišťují cestovní kanceláře. Letos nabídnou například přímé lety na Srí Lanku, Vietnam či Kubu. "Poprvé v historii budou vypravovány lyžařské chartery na zimní dovolené do tureckého střediska Kayseri," uvedlo Letiště Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy