Z požadavků na úpravu systémů stavebního řízení chybí dodat dvě věci, říká Bartoš

ČTK ČTK
20. 8. 2024 13:56
Z požadavků na úpravu systémů stavebního řízení chybí dodat dvě věci, říká Bartoš

Z požadavků úředníků a stavebníků na úpravy v systémech stavebního řízení chybí dodat možnost nahlížení do spisů a ztotožňování osob s jiným než českým občanstvím. Doplnění nejdůležitějších částí automatizace je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) na dobré cestě a zmíněné úpravy by měly být hotové do konce srpna. Bartoš to řekl novinářům pod úterním jednání se Sdružením tajemníků městských a obecních úřadů. Podle předsedy sdružení Jana Holického systém stále vykazuje nedostatky, v řadě věcí se ale práce v něm zlepšila.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Bartoše pracuje na takzvaném "kukátku". Mělo by umožnit dívat se na spis i jinak než na počítači úředníka. Podle ministra nejde o ideální stav, jelikož úředník pracuje s řadou jiných dokumentů, které obsahují citlivé informace o jiných osobách. Dodat je potřeba také ztotožňování lidí s jiným než českým občanstvím, kteří v Česku chtějí stavět. Bez jejich potvrzení je totiž systém nepustí dál a neumožní jim podanou žádost dokončit.

Systém je podle Holického stále nedokonalý a často pracovníkům na úřadech stěžuje práci. Kromě nemožnosti ověřování cizinců a nahlížení do spisů chybí velká řada automatizačních prvků. To ale ministerstvo slíbilo do konce měsíce doplnit.

 

Právě se děje

Další zprávy