Filmový gigant posiluje. Disney kupuje společnost 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolarů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 12. 2017 17:30
Společnost Walt Disney se dohodla na nákupu filmové a televizní společnosti Twenty-First Century Fox, kterou dosud vlastnil Rupert Murdoch.
Walt Disney (ilustrační foto)
Walt Disney (ilustrační foto) | Foto: Walt Disney Company

Los Angeles - Americký zábavní gigant Walt Disney koupí za 52,4 miliardy dolarů (1,14 bilionu korun) většinu aktivit společnosti 21st Century Fox. Disney převezme také dluh, který dosahuje 13,7 miliardy dolarů.

Disney tak získá filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Pokud bude dohoda schválena, Disney si upevní pozici největší mediální společnosti na světě.

Společnost 21st Century Fox před akvizicí oddělí do samostatné firmy zpravodajské sítě a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, které nebudou součástí dohody, informovala agentura AP.

Fox také společnosti Disney odprodá své aktivity v zahraničí, včetně 39procentního podílu v britské satelitní televizi Sky. Disney se tak rovněž stane majitelem společnosti Star India, což je velká mediální skupina, která provozuje desítky sportovních a zábavních kanálů.

Murdoch si ale udrží kontrolu nad zpravodajskou skupinou News Corporation. Ta vlastní noviny The Times a The Sun a od 21st Century Fox se oddělila v roce 2013.

Podle listu Financial Times bude mít spojení, pokud bude schváleno, dalekosáhlé dopady na globální mediální prostředí. Dohoda přichází v době, kdy se Disney snaží vyrovnat s konkurencí technologických firem v zábavním průmyslu, jenž prochází velkými změnami. Spotřebitelé více používají internet, kde expandují se svou nabídkou videoslužeb technologické firmy. Inzerenti pak následují spotřebitele.

Disney zaplatí cennými papíry. Akcionáři společnosti Fox obdrží za každou svou akcii 0,2745 akcie Disney. Vedení společnosti Disney si od spojení firem slibuje úspory nejméně dvě miliardy dolarů. Transakci musejí ještě schválit akcionáři obou firem.

Pro zábavní průmysl je prodej aktivit 21st Century Fox překvapením. Očekávalo se, že Murdoch, který své impérium v uplynulých 50 letech neustále rozšiřoval, firmu předá jednomu ze svých dvou synů. Šéfem Disney zůstane do roku 2021 Bob Iger.

Zatím není jasné, jak se k dohodě postaví americké regulační orgány. Ministerstvo spravedlnosti před nedávnem zablokovalo telekomunikační firmě AT&T akvizici mediální společnosti Time Warner. Podle názoru ministerstva by transakce za 85 miliard dolarů (skoro 1,9 bilionu korun) omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele.

 

Právě se děje

Další zprávy