Volejte řediteli, ale do TV Barrandov. Železný se vrací

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 23. 10. 2013 18:38
Železný se naposledy podílel na projektu oživení celoplošného multiplexu 4 a TV Pohoda.
Vladimír Železný.
Vladimír Železný. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zakladatel a bývalý šéf komerční televize Nova Vladimír Železný má být novým generálním ředitelem TV Barrandov.

S odkazem na několik nezávislých zdrojů to uvedl server DigiZone.cz, podle kterého televize změnu oznámí ve čtvrtek.

Podle prohlášení, na které se odvolávají servery Novinky.cz a iHNED.cz, má Železný oficiálně nastoupit 1. listopadu. "Vracím se ke své profesní lásce. Televize se u nás mezitím příliš neproměnily, ale svět kolem ano. A tak je to výzva. Chci pomoci přeskočit první laťku k úspěchu, a tou je desetiprocentní divácký podíl. Ale je to jen první skok. Ten další míří mnohem výš, jinak bych tu nebyl," uvedl Železný.

Sama TV Barrandov se k informaci odmítla vyjádřit. „Tuto otázku ponecháme bez komentáře," sdělila Petra Hrušová z oddělení marketingu a PR.

Současným generálním ředitelem TV Barrandov je majitel stanice Jaromír Soukup, který je ve funkci od června. Od té doby je výkonnou ředitelkou televize Marcela Hrdá. V TV Barrandov se od loňského června, kdy byla odvolána první generální ředitelka Janka Vozárová, vystřídali čtyři šéfové.

Železný se naposledy podílel na projektu oživení celoplošného multiplexu 4 a plnoformátové televize Pohoda, která se později přejmenovala na Relax.

"Z multiplexu 4 se musel Železný stáhnout na nátlak TV Nova, která chtěla do této sítě umístit nové tematické kanály. Odmítala tak ale učinit, pokud by za sítí stál právě Železný," říká šéfredaktor DigiZone.cz Jan Potůček. U televize Pohoda si pak Železný ponechal menšinový podíl v servisní společnosti Pohoda Top Media.

Televize Barrandov spadá do portfolia společnosti Empresa Media, která mimo jiné vydává časopis Týden či Instinkt. Loňský podíl na sledovanosti TV Barrandov byl 5,2 procenta.

Železný od roku 1993 budoval TV Nova, kterou s přispěním investora společností CME spustil v únoru 1994. Do povědomí celého národa se nejdříve zapsal jako zarytý zastánce vysílání své televize v pořadu Volejte řediteli, později pak tím, že český stát musel v jedné z arbitráží společnosti CME zaplatit 10 miliard korun za to, že Česko neubránilo její investici.

CME do poloviny roku 1999 exkluzivně zajišťovala programovou činnost TV Nova. Vladimír Železný ale firmu odstavil a začal vysílat sám z Barrandova. V roce 2002 pak televizi majoritně ovládla skupina PPF, která o rok později Železného propustila. Ve funkci ho tehdy nahradil dnešní generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Od roku 2001 čelil Železný několika soudním obviněním. Zatímco v případech, týkajících se sporů kolem televize Nova po Železného rozchodu s americkými partnery z CME jej soudy nakonec obžaloby zprostily, dostal v kauze krácení daní při dovozu obrazů ze zahraničí dvouletý trest vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Tento trest v říjnu 2011 potvrdil i Ústavní soud, když odmítl Železného stížnost jako zjevně neopodstatněnou.

 

Právě se děje

Další zprávy