Vodafone pomáhá seniorům aktivně žít

vt
19. 1. 2013 16:27
Přenosné zařízení v případě nouze dokáže přivolat pomoc a lokalizovat polohu uživatele

Přenosné zařízení určené pro seniory, které v případě nouze dokáže přivolat uživateli pomoc, lokalizovat jeho polohu a monitorovat běžnou denní aktivitu, nabízejí společnosti Vodafone a CleverTech.

Unikátní moderní dohledový systém Senior Inspect sestrojili čeští vědci a jeho vývoj podpořila Nadace Vodafone. Zařízení je nepřetržitě napojeno na dohledový pult sociální služby tísňové péče. Senior tak není s tímto zařízením odkázán na pobyt ve svém bytě, ale může se bezpečně pohybovat všude, kde je zvyklý.

„Chceme seniorům zprostředkovat službu, která jim pomůže aktivně žít a pohybovat se tak, jak jsou zvyklí. Zařízení umožňuje snímat aktivitu uživatele a v případě nouze lokalizovat polohu nositele a přivolat potřebnou pomoc," říká Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone.

Zařízení Senior Inspect je podobné jednoduchému mobilnímu telefonu a dokáže rozpoznat krizovou situaci, i když uživatel nestiskne nouzové tlačítko. Přístroj zaregistruje delší nehybnost nebo nestandardní stav zařízení a spustí alarm. Operátor asistenčního pultu ověří hlasovou komunikací stav seniora a vyloučí planý poplach. Poté ihned uvědomí podle závažnosti situace rodinu nebo záchrannou službu.

Předpokládá se, že zařízení budou kupovat nejen senioři, ale i členové rodin pro své rodiče či prarodiče.

S dispečinkem zařízení komunikuje pomocí technologie GPRS a SMS, pro hovory využívá klasický signál GSM sítě a dokáže na základě GSM signálu seniora lokalizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy