Voda zdarma, půlky kolíčků, ovčí hlava. Podívejte se, jak nakupují Faeřané, a pošlete další rozdíly

spi Jiří Sedlák, spi
3. 7. 2018 7:08
Faerské ostrovy jsou pro turisty velmi drahé, avšak například voda nestojí nic, zadarmo je v některých městech i veřejná doprava a letět vrtulníkem, to je láce! Podívejte se, v čem se odlišuje běžný život Faeřanů od života Čechů, a pošlete nám své vlastní zkušenosti s odlišnostmi v nakupování a službách v zahraničí. Zajímavé rozdíly zveřejníme a autoři získají elektronické předplatné některého z titulů Economie zdarma.
Foto: Jiří Sedlák

Další zvláštnosti při cestování

Doprava zadarmo - Vedle levného létání helikoptérou jde někde cestovat úplně zadarmo. Bez jízdenky lze jezdit například městskou hromadnou dopravou v Klaksvíku a v Tórshavnu.

Průjezdy podmořskými tunely jsou drahé. Jedna zpáteční jízda stojí pro osobní auto 100 DKK (cca 350 Kč). Kdo však potřebuje jezdit častěji, může si  jednorázově předplatit částku 500 DKK a jezdí už jen za čtvrtinovou cenu, tedy 25 DKK. Pětasedmdesátiprocentní sleva platí na obou místních tunelech, tedy z města Vágar do Streymoye a z Klaksvíku do Leirvíku. Už pátá jízda se tak vyplatí. 

Placení za trajekt - například cesta na nejjižnější ostrov Suyuroy se platí až na zpáteční trase. Na loď tak řidič vjíždí autem bez placení a peníze vytahuje až cestou zpět. Každému je totiž jasné, že bez trajektu se člověk z ostrova nedostane, takže není kam spěchat. "Kdo by chtěl na ostrově zůstat s autem až do smrti, může tak za jednu cestu teoreticky ušetřit," usmívá se Sedlák.

 

Právě se děje

Další zprávy