Veterináři zakázali od středy na celém území Česka venkovní chov drůbeže

ČTK ČTK
13. 12. 2022 14:47
Veterináři zakázali od středy na celém území Česka venkovní chov drůbeže

Státní veterinární správa (SVS) zakázala na celém území České republiky venkovní chov drůbeže, opatření bude platit od středy. Důvodem je rostoucí počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky. Chovatelům drůbeže s výjimkou běžců a holubů veterináři nařídili umístit chované ptáky do budov a tam, kde to není možné, maximálně omezit kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Stejné opatření bylo naposledy vyhlášeno loni v listopadu.

V Česku bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Veterinární správa poukázala tak na chov ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde bylo kvůli nákaze 5. prosince utraceno 15 tisíc kachen. "Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka," dodala SVS.

Nových ohnisek podle veterinářů přibývá v celé Evropě. Nebezpečí zavlečení nákazy do chovů se vždy výrazně zvyšuje v době migrace volně žijících ptáků, upozornila SVS.

 

Právě se děje

Další zprávy