Velkokapacitní trolejbus z pražského Veleslavína na letiště vyjede 6. března

ČTK ČTK
28. 2. 2024 13:49
Velkokapacitní trolejbus z pražského Veleslavína na letiště vyjede 6. března

Velkokapacitní trolejbus Škoda Solaris 24 z pražského Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla vyjede poprvé ve středu 6. března. Linka bude mít číslo 59. Ve středu řekla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Linka nahradí dosavadní autobusovou linku číslo 119. Velký trolejbus jezdí po Praze od loňského roku, před uvedením do provozu musí nejdříve zkušebně jezdit prázdný. Dopravní podnik již zavedl trolejbus z Palmovky do Miškovic.

Tříčlánkový trolejbus má dva motory a měří 24,7 metru. Kapacita vozu je 179 cestujících, z toho 54 sedících. Trolejbusy budou takzvaně parciální, tedy schopné ujet část trasy na baterii bez síťového vedení. Trasa linky 119 měří necelých 19 kilometrů a pod trolejovým vedením bude zhruba 11 kilometrů. Zbytek pojede trolejbus na baterie, dojezd nového vozu na baterie je při plném zatížení 12 kilometrů.

Trolejbusy již jezdí na trati z Palmovky do Miškovic, kde začala linka číslo 58 v plném provozu jezdit od letošního 1. února. Linka nahradila autobus číslo 140. Trasa, počet spojů i jízdní řád na trolejbusové lince jsou stejné jako u autobusů. Také v tomto případě jezdí trolejbus část trasy připojen k troleji a část na baterii.

Do ulic Prahy trolejbusy vyjely v srpnu 1936. První linka vedla z tramvajové vozovny Střešovice přes Ořechovku a Hanspaulku ke kostelu svatého Matěje nedaleko Šárky. Poslední trolejbusová linka, která jezdila na Strahov, ukončila provoz na podzim roku 1972. Loni v prosinci byla po desetiletích vybudována trolejbusová trať z Palmovky do Miškovic. Dopravní podnik chystá elektrifikaci dalších autobusových linek.

 

Právě se děje

Další zprávy