V Praze vyroste datové centrum za miliardy, postaví ho České radiokomunikace

ČTK ČTK
24. 5. 2022 21:10
V Praze vyroste datové centrum za miliardy, postaví ho České radiokomunikace

Datové centrum za několik miliard korun chce postavit na okraji Prahy společnost České radiokomunikace. Uvedl to server HN.cz, kterému to potvrdil obchodní ředitel firmy Miloš Mastník. Podle serveru se bude jednat o největší datové centrum v Česku. Hotovo má být na konci roku 2024.

Datové centrum vznikne podle serveru na vlastním pozemku Českých radiokomunikací poblíž pražské Zbraslavi. Bude mít kapacitu nejméně 2000 serverových rozvaděčů, píšou HN.cz. Nyní má firma největší datové centrum pod žižkovským vysílačem v Praze a menší centra na pražském Strahově, v Pardubicích a Ostravě. Všechna tato stávající centra mají dohromady kapacitu přes 500 serverových rozvaděčů.

Projekt nového centra je podle Mastníka reakcí na poptávku nadnárodních firem, které potřebují umístit své servery do center s potřebnou infrastrukturou a zabezpečením. "Dnes tu prostě taková kapacita není, kterou tyto firmy poptávají. Druhá věc je, že vidíme, jak kriticky důležitá začíná být pro podniky optimalizace energetické spotřeby. Do budoucna bude centra s vyšší spotřebou velmi těžké nabízet," řekl HN.cz. Firma nyní podle serveru vybírá pro vznik centra projektanta a stavbu chce zahájit nejpozději na začátku roku 2024.

 

Právě se děje

Další zprávy