V Německu stávkují strojvedoucí, má to dopady i na spoje s Českem

ČTK ČTK
24. 1. 2024 8:31
V Německu stávkují strojvedoucí, má to dopady i na spoje s Českem

V Německu naplno propukla stávka na železnici. K protestu strojvedoucích nákladních vlaků, který začal v úterý večer, se v noci na dnešek připojili jejich kolegové z osobní přepravy. Německý dopravce Deutsche Bahn (DB) dnes ráno oznámil, že se podařilo přejít na nouzový jízdní řád, cestující nicméně musí počítat s rozsáhlými výlukami dálkových i regionálních vlaků, narušeno bylo i spojení s Českem. Stávka za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky má skončit po šesti dnech v pondělí večer.

"Pro dálkovou a regionální dopravu jsme připravili nouzový jízdní řád. Snažíme se vypravovat prodloužené dálkové vlaky, abychom mohli nabídnout co nejvíce míst k sezení. Nouzový plán je spuštěn a funguje stabilně," řekl novinářům mluvčí DB Achim Stauss.

Jedná se o čtvrtou a dosud nejdelší stávku odborů strojvedoucích GDL. Poprvé v současném mzdovém sporu zahrnuje také celý víkend. Němečtí ekonomové upozorňují, že protest bude mít vážné hospodářské následky. Na to poukázal i Stauss.

Pro české cestující protest znamená, že nebudou jezdit přímé vlaky mezi Prahou a Berlínem a také mezi Chebem a městem Marktredwitz. Stát budou i noční vlaky přes Německo. Narušeno bude i spojení Prahy s Mnichovem, kdy mezi Domažlicemi a Řeznem budou jezdit autobusy.

 

Právě se děje

Další zprávy