V německém Lubminu spustí v řádu dní terminál na LNG

ČTK ČTK
28. 11. 2022 15:07
V německém Lubminu spustí v řádu dní terminál na LNG

V severoněmeckém Lubminu na pobřeží Baltského moře začne v řádu dní, možná už ve čtvrtek, fungovat první plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. Společnost Deutsche ReGas, která bude zařízení provozovat, v pondělí sdělila, že nyní čeká na zbývající povolení. Plovoucí terminál prozatím kotví na Rujáně, kde podstoupil poslední technické úpravy. Díky stávající infrastruktuře by mohl posloužit i k zásobování Česka. Zda se tak stane ale bude záviset na dodavatelích a trhu, o využití plynu totiž Deutsche ReGas nerozhoduje.

"Deutsche ReGas nebude v žádný okamžik vlastníkem LNG ani zemního plynu. Zemní plyn zůstává v majetku dodavatelů LNG, kteří si zplynovací kapacity našeho terminálu dlouhodobě pronajali, případně si ho krátkodobě pronajmou. Poté bude (plyn) prodán na trhu," uvedla společnost k provozu svého zařízení v Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. "Proto nemůžeme sdělit žádné informace o tom, kam bude zemní plyn dopraven a kdo jej spotřebuje," dodala.

Společnost Deutsche ReGas vznikla letos v dubnu v návaznosti na starší vodíkový projekt v Lubminu z roku 2016, který byl loni na podzim upraven ještě pro LNG. Terminál na zkapalněný zemní plyn, který bude ReGas provozovat, je čistě komerční projekt a nesouvisí s pěti dalšími plovoucími terminály, které si pronajala německá vláda.

ReGas si plovoucí terminál Neptune pronajal u společnosti TotalEnergies. Zařízení je od 23. listopadu v přístavu Mukran na Rujáně. "Všechny potřebné komponenty k brzkému technickému dokončení terminálu na LNG jsou tak již v regionu," uvedla společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy