Česko v klání světových ekonomik ztrácí. Ostatní země dokáží lépe hlídat byrokracii

on on
29. 5. 2019 14:20
Česká ekonomika by mohla závidět zemím, jako je Singapur, Hongkong, ale i Spojené státy a Švýcarsko. Tyto země kralují tabulce konkurenceschopnosti, která porovnávala například technologickou infrastrukturu, dostupnost kvalifikované pracovní síly, imigrační zákonodárství a efektivní způsob zakládání nové firmy.
Foto: Škoda Auto

Mezi pět nejvíce konkurenceschopných ekonomik se po boku Singapuru, Hongkongu, USA a Švýcarska připojily i Spojené arabské emiráty. Na chvostu skončila Venezuela, kterou zmítají protivládní protesty, uvedli zástupci organizace Spotřebitelské fórum, kteří za Česko na výzkumu spolupracovali se švýcarským institutem IMD.

Žebříček 20 nejvíce konkurenčních ekonomik
Žebříček 20 nejvíce konkurenčních ekonomik | Foto: Imd.org

Česko si v jubilejním třicátém vyhlášení žebříčku pohoršilo. Z 29. pozice se propadlo na 33. místo. U ekonomik z čela tabulky se může inspirovat například ve vstřícnosti podnikatelského prostředí, která panuje v Singapuru, či kvalitní švýcarskou infrastrukturou.

"Z bezprostředních konkurentů o umístění v žebříčku nás letos předskočilo Litva a Thajsko. Zároveň se před Českou republiku dostala i Saúdská Arábie a Indonésie, které v žebříčku skočily o třináct, respektive o jedenáct, míst kupředu," vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Podle něj je však v případě Saúdské Arábie zlepšení umístění dáno zejména vývojem obchodu s ropou a nárůstem její ceny.

V žebříčku ztrácí i další členové unie

Největší propad ze členů Evropské unie zaznamenalo Portugalsko, které meziročně ztratilo šest příček. O tři pozice se propadla také s brexitem zápasící Británie, dvě pozice ztratilo i Německo.

Ze zemí Visegrádské čtyřky ovšem Česko zůstává v seznamu konkurenceschopných ekonomik na špičce. Za ním na 38. místě skončilo Polsko, na 47. Maďarsko a na 53. Slovensko.

Srovnání vychází z 235 indikátorů, z nichž 143 je založeno na dostupných statistických údajích a 92 vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích.

"Dle dotazníkového šetření pokládají čeští manažeři za největší výhodu naší ekonomiky kvalifikovanou pracovní sílu. Dobře v letošním roce hodnotili také nákladovou efektivitu, úroveň vzdělanosti a dynamiku hospodářství. Schopnosti veřejného sektoru naopak patří mezi nejméně často uváděné klady naší ekonomiky," dodal Kruliš.

 

Právě se děje

Další zprávy