V Itálii stávkují zaměstnanci drah, vláda nařídila protest zkrátit

ČTK ČTK
13. 7. 2023 10:10
V Itálii stávkují zaměstnanci drah, vláda nařídila protest zkrátit

V Itálii dnes stávkují zaměstnanci drah. Ministerstvo dopravy nařídilo protest původně plánovaný na 24 hodin zkrátit na polovinu, skončit by tak měl v 15:00 SELČ. Informovala o tom agentura ANSA. Zaměstnanci zastoupení několika odborovými organizacemi žádají mimo jiné lepší plánování směn, adekvátní nábor nových pracovníků a s ohledem na útoky, kterým je personál vystaven, i zvýšení bezpečnosti.

Stávka může mít podle serveru Rai News významný dopad na železniční dopravu a vést k úplnému nebo částečnému zrušení vlaků dopravců Frecce, Intercity a Trenitalia. Některé spoje jsou garantovány i během protestu, pasažéři si mohou spojení ověřit na webu Trenitalia.com.

První hodiny stávky charakterizují nezvykle opuštěná nádraží a prázdná nástupiště. Stávku odsoudil ministr dopravy Matteo Salvini, jehož resort ve středu zprostředkoval schůzku odborů letecké dopravy se společnostmi, které zajišťují na letištích odbavování. Strany se ale nedohodly, a tak se potvrdila stávka pozemních pracovníků letišť, která je plánována na tuto sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy