Úřady povolily Křetínskému koupit firmu na odpadky

ČTK ČTK
19. 8. 2013 11:32
O AVE CZ se podle dřívějších informací ucházela také investiční skupina Penta a skupina PPF.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - EP Industries podnikatele Daniela Křetínského může koupit společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Rakouská Energie AG prodává EP Industries odpadové firmy AVE v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. O AVE CZ se podle dřívějších informací ucházela také investiční skupina Penta a skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

ÚOHS posuzoval dopady celé transakce na český trh, a to na oblast komunálních služeb a odpadového hospodářství. O povolení spojení rozhodl ve zjednodušeném řízení.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt, která má vedle Rakouska a dalších zmíněných zemí pobočku ještě v Itálii. AVE CZ provozuje například spalovnu nebezpečného odpadu v Kralupech nad Vltavou a osm skládek, mimo jiné v Čáslavi, Kralupech nad Vltavou a Benátkách nad Jizerou.

AVE CZ v tuzemsku obsluhuje zhruba 1,3 milionu obyvatel a 26.000 živnostníků a průmyslových klientů a zaměstnává více než 1300 lidí. Finanční rok, který skončil 30. září 2011, společnost uzavřela s historicky nejvyšším obratem; meziročně ho zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,805 miliardy korun. Ve stejném období převzala a zpracovala 1,7 milionu tun odpadu.

 

Právě se děje

Další zprávy