Úřad práce spustil nový program pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava

ČTK ČTK
30. 7. 2024 16:11
Úřad práce spustil nový program pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava

Pracovníci úřadu práce v úterý přímo ve školícím středisku podniku Liberty Ostrava začali nabízet pomoc zaměstnancům huti ohroženým ztrátou zaměstnání. Ve speciálním projektu chtějí lidem nabídnou možnost rekvalifikace, pomoci jim při hledání vhodného pracovního místa a především nabídnout možnost příspěvku na mzdové náklady u nového zaměstnavatele. Ten může získat až 15 tisíc korun měsíčně po dobu tři čtvrtě roku. Ráno po otevření kanceláře do ní ale mířili jen jednotlivci.

Mluvčí úřadu práce Martin Bušo řekl, že zaměstnanci úřadu budou přímo v huti působit ještě ve středu. Od čtvrtka pak o zařazení do projektu mohou zájemci žádat na kterékoliv pobočce pracovního úřadu. "Podstatou vstupu do projektu však zůstává, že se do něj může zapojit kdokoliv, komu hrozí ukončení pracovního poměru, například z důvodu hromadného propouštění nebo okamžitého zrušení pracovního poměru zaměstnancem z důvodu nevyplacení mzdy nebo její náhrady. Tedy nejde o projekt, do kterého by se mohli zapojit pouze zaměstnanci Liberty," uvedl Bušo.

Zaměstnanci, kteří v úterý za pracovnicemi úřadu práce přicházeli, se o situaci v podniku příliš bavit nechtěli. Pokud mluvili, pouze anonymně. "Díval jsem se po nějakém rekvalifikačním kurzu, protože se určitě budu chtít dále rozvíjet. Domluvili jsme se, že to ještě promyslím, podívám se na nějaké kurzy a pak to budu řešit dál," řekl jeden ze zájemců o program, který v huti pracuje jako výzkumný pracovník v koksárenství. Najít nové místo podle něj bude složité a zřejmě bude muset hledat zaměstnání v jiném oboru.

 

Právě se děje

Další zprávy