Twitter umožní uživatelům nahlásit lživý příspěvek. Funkci otestuje ve třech zemích

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 19. 8. 2021 11:59
Americká internetová společnost Twitter začne testovat novou funkci, která uživatelům její sítě umožní označovat příspěvky, tedy takzvané tweety, jejichž obsah budou považovat za zavádějící. Oznámila to firma. Podle experta na sociální sítě osloveného on-line deníkem Aktuálně.cz má funkce šanci na to rozšířit se do všech zemí, hrozí však nahlašování pravdivých příspěvků.
Nová funkce se bude pro začátek testovat ve Spojených státech, Austrálii a Jižní Koreji.
Nová funkce se bude pro začátek testovat ve Spojených státech, Austrálii a Jižní Koreji. | Foto: Shutterstock

Podle firmy budou uživatelé moci nahlašovat tweety například kvůli zavádějícím politickým či zdravotním informacím. Nová funkce se bude pro začátek testovat ve Spojených státech, Austrálii a Jižní Koreji, napsala agentura Reuters. 

"Sociální sítě dlouhodobě experimentují s tím, jak bojovat s dezinformacemi, a tohle je možnost, kterou jde zavést snadno a může fungovat. Záleží ale, jak se Twitteru osvědčí co do množství nahlášených tweetů a toho, jak moc budou nahlášení legitimní," uvedl expert na sociální sítě Michal Zlatkovský, podle kterého má funkce šanci na to rozšířit se do všech zemí.

Tweety označené uživateli jako zavádějící budou přezkoumány mechanismem kombinujícím automatizované technologie s lidským dohledem, který rozhodne, zda je zapotřebí nějakým způsobem zakročit.

Podle Zlatkovského však hrozí, že lidé budou tweetů nahlašovat příliš a nebude to mít kdo kontrolovat. To pak může být i důvodem, proč od této funkce Twitter nakonec upustí. 

"Předpokládám, že nahlašování půjde cestou pokročilejší automatické detekce umělou inteligencí. To sice povede k určité míře 'false positives' (neoprávněně zablokované příspěvky, pozn.red.), jak se ale ostatně u automatického nahlašování děje už teď, pro technologické firmy je malá skupina lidí nespokojených kvůli neopodstatněnému zablokování přijatelnější než všudypřítomný problematický obsah," dodal Zlatkovský. 

Společnost Twitter již v lednu spustila program s označením Birdwatch, který účastníkům umožňuje psát poznámky a poskytovat dodatečné informace k zavádějícím tweetům. Tyto poznámky se však uchovávají na samostatné webové stránce, píše Reuters.

Tento počin Twitteru je nejnovějším příkladem snah sociálních sítí potlačit vlnu dezinformací. Společnosti jako Twitter či Facebook jsou kritizovány za to, že umožňují šíření dezinformací týkajících se politiky, a v poslední době především koronaviru a očkování. 

 

Právě se děje

Další zprávy