Toyota pozastavila výrobu v Japonsku, důvodem je závada počítačového systému

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2023 8:42
Největší japonská automobilka Toyota Motor pozastavila výrobu ve všech svých 14 montážních závodech v Japonsku kvůli závadě počítačového systému. Závada znemožnila automobilce objednávat komponenty a příčina se vyšetřuje, uvedla mluvčí automobilky Sawako Takedaová. Kdy se výrobu podaří obnovit, zatím není jasné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Frei

Toyota nejprve ráno pozastavila výrobu ve 12 závodech, odpolední směna se však zastavila ve všech továrnách. Zatím není jasné, o jak velký objem výroby automobilka přijde, ani jakých modelů se zastavení výroby dotýká. Závody v Japonsku se podle výpočtu agentury Reuters podílejí na celosvětové výrobě automobilky asi třetinou.

Výroba největšího prodejce aut na světě se zastavila i loni, a to kvůli tomu, že jeden z jeho dodavatelů byl zasažen kybernetickým útokem. Mluvčí uvedla, že současná závada zřejmě s kybernetickým útokem nesouvisí.

Domácí výroba Toyoty po řadě omezení způsobených nedostatkem polovodičů oživuje. Za leden až červen se zvýšila o 29 procent, což byl první růst za poslední dva roky. Toyota v Japonsku vyrobila v průměru zhruba 13 500 vozů denně.

Incident má dopad i na další společnosti. Toyota Industrie uvedla, že kvůli závadě v automobilce částečně pozastavila provoz ve dvou továrnách vyrábějících motory.

Příčina problému zatím není jasná, firmy v Japonsku však byly v posledních dnech v pohotovosti, protože podniky a vládní úřady hlásily obtěžující telefonáty. Vláda uvedla, že hovory pravděpodobně pocházely z Číny a souvisely s vypouštěním radioaktivní vody z havarované jaderné elektrárny Fukušima.

Neplánovaná odstávka je z důvodu chybějících plastových dílů nyní i v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Potrvá přinejmenším do pátku 1. září.

Akcie japonské automobilky reagovaly na zprávu o odstávce poklesem. Později však své ztráty smazaly a mírně rostou.

 

Právě se děje

Další zprávy