Terminál na zkapalněný plyn v německém Lubminu získal povolení ke zkušebnímu provozu

ČTK ČTK
21. 12. 2022 14:28
Terminál na zkapalněný plyn v německém Lubminu získal povolení ke zkušebnímu provozu

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v severoněmeckém Lubminu, za kterým stojí společnost Deutsche ReGas, získal povolení ke zkušebnímu provozu. Ve středu to oznámilo ministerstvo zemědělství a ochrany klimatu v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které podmínky pro spuštění terminálu posuzovalo. Provoz tak může začít už tento měsíc. Do regionu ve středu brzy ráno připlul první tanker s LNG, na palubě má uskladněno 140 tisíc metrů krychlových zkapalněného plynu.

"Zařízení v Lubminu provádí vysoce složité technické procesy, které se musí před trvalým zprovozněním vyzkoušet," řekl k získání prozatímního povolení ministr zemědělství a ochrany životního prostředí Meklenburska-Předního Pomořanska Till Backhaus.

Státní úřad pro zemědělství a životní prostředí, který je součástí ministerstva, vydal souhlas ke zkušebnímu zplynování LNG. Výsledky zkušebního provozu Backhaus očekává v lednu. Pro trvalý provoz bude terminál potřebovat konečný souhlas. Backhaus také řekl, že LNG považuje pouze za most na cestě k energeticky čistým zdrojům energie. "Musíme co nejrychleji opustit využívání fosilních paliv a přejít na zelený vodík," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy