Telefónica se dohodla na spolupráci s hudebním portálem Naps

ČTK ČTK
16. 10. 2013 17:02
Napster podle dohody nahradí hudební službu Sonora, kterou provozuje dceřiná společnost Telefóniky.
Foto: Napster

Berlín - Internetový hudební portál Napster se dohodl na partnerství s telekomunikační společností Telefónica. Informovala o tom agentura DPA. Napster podle dohody nahradí hudební službu Sonora, kterou provozuje dceřiná společnost Telefóniky, firma Terra. Napster má v současnosti v celém světě asi 1,2 milionu platících uživatelů. Nedávno pak firma rozšířila nabídku v Evropě a nyní je k dispozici již v 16 evropských zemích.

Současně v rámci dohody získá společnost Telefónica Digital, která je součástí skupiny Telefónica, podíl ve firmě Rhapsody International. Ta je mateřskou firmou Napsteru.

Rhapsody doufá, že se její značce Napster díky dohodě s Telefónikou podaří více proniknout na trhy v Latinské Americe, kde firmy z oblasti sdílení hudby očekávají vysoký růst. Sonora je nyní velmi oblíbená mezi zákazníky v Brazílii, Argentině, Kolumbii, Chile, Peru a Mexiku.

Chytré telefony zvyšují zájem o hudbu

Zájem o poslech hudby na internetu v poslední době silně roste díky chytrým telefonům. Podle odhadů počet uživatelů hudebních portálů po celém světě letos dosáhne 160 milionů. Na trhu je však i silná konkurence, upozornil šéf Napsteru pro Evropu Thorsten Schliesche. Trh tak zřejmě čeká slučování. Ve středně až dlouhodobém horizontu je pravděpodobné, že na trhu zůstanou jen tři z pěti hráčů, uvedl Schliesche.

Napster byl průkopníkem v oblasti distribuce hudby po internetu. Firma byla založena v roce 1999 a nabízela zdarma stahování hudebních souborů. V roce 2002 však po sérii žalob kvůli porušování autorských práv zbankrotovala. Žaloby na ni podaly nahrávací společnosti. Napster začal znovu působit v roce 2003 jako placený hudební portál, zašlou slávu se ale Napsteru již obnovit nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy