Zeno Clash - vítejte v šíleném světě

Martin Pelyněk
30. 12. 2008 0:00
Tohle je originální nálož.
Foto: zenoclash.com

Akce, respektive střílečky, jsou stále nejoblíbenějším žánrem. Ale nemohlo by se jim přihodit to, co před nedávnem strategiím. Tedy konkrétně to, že se jich konzumenti přejedli, protože byly všechny stejné a ve výsledku a vzpomínkách se nedaly příliš rozlišit? Těžko říct. Každopádně, někteří z tvůrců raději průběžně pracují na nápravě, nebo aspoň korekci obecného směřování žánru.

Jako například ACE team – nezávislé studio, složené z devíti nadšenců, kterým se právě plní sen. Namísto kutění pochybného freeware či shareware projektu si dali vyšší cíl – vytvořit plnohodnotný, komerční kousek a vrhnout ho do vysoce konkurenčního prostředí. Aby hned na začátku nezapadl, musí být výrazný, tedy originální. A to Zeno Clash bezesporu je.

Foto: zenoclash.com

Tahle hra vás vhodí do velmi obskurního světa jménem Zenozoik. Připravte se na to, že nic z toho, co znáte z naší dimenze, tady neplatí. Představte si, že je to svět, ve kterém vládne podivná bytost, jakýsi hermafrodit, jenž je zároveň otcem i matkou všech zdejších bytostí. Všichni jsou tak v úzkém příbuzenském stavu, a pokud myslíte na ten nejzvrácenější druh degenerace, máte pravdu. Zde je to ale normou.

Foto: zenoclash.com

A proto, když se některý z jedinců odlišuje a z našeho pohledu je aspoň vzdáleně normální, má velký problém. Jako hlavní hrdina Zeno Clash – Ghat. Ten je ze sestrobratrského společenství vyloučen, což znamená, že ho nikde nikdo nepřijme a nebožák se tak musí plahočit v naprostém vyvržení. V této pozici ale může sledovat podivné vztahy a zákonitosti, které v Zenozoiku panují. A samozřejmě že do nich bude také vstupovat.

Když už se tvůrci rozhodli zpracovat takto šíleně bláznivý svět, dali si předsevzetí, že to udělají opravdu pořádně a ne polovičatě. Proto z původní premisy pokračují přes nejrůznější křižovatky „co kdyby“ a tvoří tak naprosto dystopickou společnost. A nejen společnost. Ta se totiž zračí v prostředí, v němž se budete pohybovat. Vězte, že se podíváte na ta nejpodivnější, vskutku psychedelická místa a potkáte tam bytosti, o kterých se vám ani nezdálo.

Foto: zenoclash.com

Řadu z nich budete muset prostě a jednoduše vymlátit, ale narazíte i na takové, s nimiž půjde zapříst rozhovor – jak jinak než ujetý. Ovšem jen na povrchu. Pod poněkud bláznivými slovy budete při troše zkoumání moct odkrýt závažné pravdy a nevyřešené otázky, jen pojaté trochu jinak a vsazené do místní kultury a tradic. Na kecání se ale můžete vybodnout a užít si jen zajímavého akčního modelu.

Ten si zakládá na velmi variabilních zbraních. Ty se totiž skládají z věcí, které naleznete na svých toulkách. Dá se říct, že jsou to tedy jakési odpadkové zbraně. Ač vypadají podivně, mají vtipnou účinnost. Se stejně primitivními kousky na vás vyrukují nepřátele. Autoři se nechlubí nějakým pokročilým modelem umělé inteligence. Naopak, zakládají si na tom, že některé bytosti se budou chovat primitivně, jiné trochu inteligentněji a další je budou dirigovat. A tento kontrast musí náležitě vyniknout, proto půjdou jejich vlastnosti do extrému.

Foto: zenoclash.com

Na bojovém modelu si ACE team velmi zakládá. Protivníky můžete zbavit jejich zbraní, a to jednoduše tak, že jim je vyrazíte z ruky. Ale pozor: to samé mohou oni udělat vám. A co potom? Potom vám nezbude než oprášit pěsti a pořádně si zaboxovat. Může to působit nudně, ale prý není nic zábavnějšího, než rozdat pár dobře mířených ran v této hře, obzvlášť když se ocitnete v pořádném klubku nepřátel. Někdy je ale přece jen lepší variantou útěk a nevyhnete se prý ani plížení.

ACE team není zámožným studiem, a tak musí vystačit s lehce obstaróžním Source enginem. Jak je ale vidno, daří se mu z něj dostávat maximum a nakonec i aktuální Left 4 Dead ukázalo, že s tímhle nástrojem se dá pořád udělat pěkné pokoukáníčko. Valve je pro autory vůbec zásadní, protože pro distribuci budou využívat i jeho platformu Steam. Uvažují přitom, že by na Zeno Clash naroubovali epizodický koncept, ale záleží samozřejmě na přijetí pilotního dílu.

Foto: zenoclash.com

Pravděpodobně se z něj nestane žádný prodejní trhák – už proto, že mu chybí silnější marketing. Na druhou stranu, pár set tisíc hráčů by zaujmout mohl, zejména svým svěžím a místy snad až moc originálním pojetím. Záleží na tom, zda to autoři příliš nepřepálí a nevydají nějakou slátaninu. Doufejme, že nikoliv. Vzhledem k zajímavým zbraním a odladěnému enginu by se Zeno Clash mohl chytit i v multiplayeru.

 

Právě se děje

Další zprávy