V Sýrii se bojuje i na kyber frontě

LP Fish
30. 9. 2011 12:10
V Sýrii pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada. Kromě toho však síli i boj na kybernetické prontě, kde proti sobě stojí loyalisté a demokratičtí aktivisté
Demonstrace v syrských městech i přes tvrdé represe a střelbu ostrými náboji neustávají.
Demonstrace v syrských městech i přes tvrdé represe a střelbu ostrými náboji neustávají. | Foto: Reuters

Na začátku tohoto týdně napadli hackeři web Harvardské univerzity a vyměnili úvodní stránku za obrázek syrského diktátora Bašára Asada a zprávou, že za současné povstání v Sýrii jsou odpovědné Spojené státy, za což je stihne odplata.

Kromě elitními ostřelovači a pěchotou disponuje syrský režim také vlastní armádou hackerů - Syrskou elektronickou armádu (SEA).

Prorežimní hackeři …

Kromě útoku na univerzitní web má SEA na svědomí také útoky na sociální síti Facebook, kde prostřednictvím profilů herce Brada Pitta, moderátorky Oprah Winfreyové či časopisu Newsweek distribuují prorežimní hesla typu Miluju Bašára.

"Syrská elektronická armáda se snaží bojovat proti prominentním aktivistům hlavně v Sýrii, ale podle posledních akcí se zdá, že začala vést kybernetickou válku také proti subjektům ze zemí, které se staví proti (Asadovu) režimu," zhodnotil vývoj tajemné organizace Anthony Skinner, analytik z britské společnosti Maplecroft pro Huffington Post.

Sama SEA na svém facebookovém profilu tvrdí, že nemá žádný vztah s Asadovým vojenským režimem. Založili ji, podle jejích slov, obyčejní Syřané, kteří se tak chtějí bránit "proti výmyslům a nátlaku" současných protivládních akcí.

Nicméně Asad sám jim poděkoval již v červnovém projevu, kdy si pochvaloval snahu mladých lidí a jejich působení označil jako výpad "skutečné armády" ve virtuálním světě.

… proti aktivistům

Na druhé straně fronty syrské kybernetické války stojí globální skupina aktivistů Anonymous a dvě domácí hackerské organizace Svobodná unie hackerů (Free Hackers Union) a RevoluSec. Ti se k akcím SEA staví s humorem. V pondělí se například na twitterové účtu RevoluSec objevila hláška: "Slyšeli jsme, že Asad má rád počítače. A víte co? My taky …"

Člen této skupiny okomentoval činnost protivládních hackerů pro Associated Press slovy: "Naším cílem je informovat veřejnost o brutálních dopadech Asadova režimu a o krvavé válce, kterou vede proti vlastnímu lidu."

Zatímco SEA se v poslední době zaměřuje také na výhrůžky protivládním aktivistům a uveřejňování jejich adres a telefonních čísel, protivládní aktivisté se zaměřují na pořizování videí z různých demonstrací a jejich uveřejňování prostřednictvím sociálních sítí. V Sýrii totiž běžná média o protestech informují buď neobjektivně, nebo vůbec.

"Je to kyberválka," řekl pro Huffington Post Omar Idilbi, mluvčí kyber rebelů: "A je zcela legitimní. Budeme pokračovat až do konce."

 

Právě se děje

Další zprávy