Aplikace jako nástroj aktivistů

LP Fish
17. 9. 2011 13:55
Italští levicoví aktivisté rozlobili společnost Apple. Jejich aplikace poukazuje na pracovní podmínky továren Foxconn
Foto: Molleindustria.org

Devátého září se v internetovém obchodě firmy Apple objevila nová hra. Titul Phone Story (Příběh telefonu) z dílny Molleindustria si ale moc lidí nestáhlo. Ne, že by hra nebyla dostatečně zábavná nebo byla příliš drahá. Po čtyřech dnech v prodeji jí ale Apple ze své nabídky stáhl.

Firma to odůvodnila tvrzením, že ve hře je zobrazována dětská práce a násilí, což je v rozporu s pravidly jejich obchodu.

Legrácky stranou

Phone Story je vlastně kolekce několika menších her, původně vytvořená jako aplikace pro iPhone. Střílí si například ze samotného Applu, když hráč uvedení nového iPhonu sleduje z prostředí dolů v Kongu.

Obsahuje také hru Suicides (Sebevraždy), která reaguje na dění v tchajwanské továrně Foxconn a hráč v ní ovládá zdravotnický personál, chytající do sítě zaměstnance firmy, kteří se snaží ukončit život skokem ze střechy.

Skupina italských levicových umělců a programátorů Molleindrustria se na různých světových festivalech objevuje už na začátku nového tisíciletí. Pro své experimenty si zvolili umělci nepříliš probádanou oblast jednoduchých interaktivních her.

Podle nich jsou videohry ve strategické poloze v oblasti současných médií. A plody jejich přitažlivosti sklízí zbytečně jen velké korporace, které opomínají edukativní sílu této formy vyjadřování.

Italská tradice

Nutno říct, že videohry s politickým či sociálně kritickým podtextem mají v Itálii svou tradici. Už v roce 1998 vydala levicová hiphopová skupina 99 Posse své album "Corto Circuito" s ROM bonusem, který reagoval na vzrůstající násilí na demonstracích proti Mezinárodnímu měnovému fondu a dalším vládním a ekonomickým organizacím. Šlo o parodii na slavnou hru Space Invaders, jen místo raket s mimozemskými civilizacemi zde bojovali policisté proti demonstrantům házejícím molotovovy koktejly.

Hra přiložená k CD 99 Posse vzbudila v Itálii velký rozruch, především díky kritice pravicových poslanců parlamentu, kteří ji obviňovali z podněcování k pouličnímu násilí a požadovali, aby bylo CD staženo z prodeje. To se však nestalo, navíc díky této reklamě se stalo nejprodávanějším v historii kapely 99 Posse - prodalo se ho přes 180 000 kusů.

Aktivismus v herní oblasti

V roce 2003 pak byla založena Molleindustria. Vůdčí postavou se v ní stal mladý programátor Paolo Pedercini (narozen v roce 1981), dnes profesor katedry nových médií na Carnegie Melon University v americkém Pittsburghu. Hned první hra, kterou v roce 2003 vyrobil se stala hitem na internetu. Zejména proto, že to byla hříčka, obsahově jasně cílená na skupinu mladých levicových aktivistů. Ti se pak zadarmo podíleli na jejím virálním šíření mezi další uživatele na internetu.

Tamapico upozorňuje hravou formou na všudypřítomnou kontrolu pracujícího člověka v dnešní společnosti a jeho totální podřízení systému. Hráč v něm ovládá dělníka, může však pouze naplňovat jeho osud, kde je největším štěstím sledování televize po práci.

Další hry z dílny Molleindustria se dotýkají moderní oblasti genderu. Orgasm Simulator je výukový program pro ženy, které při sexu s partnerem předstírají orgasmus. Queer Power zase umožňuje měnit v reálném čase pohlaví a podle toho prožívat různě dané situace.

Také další hry se týkají společensky závažných či vyloženě politických témat. Oilligarchy je globální strategická hra o drancování nerostného bohatství planety, Operation Pedopriest je zase drsnou kritikou pokrytectví katolické církve.

Phone Story žije dál

Obsah i provedení her přitažlivým a uživatelsky atraktivním způsobem demonstruje Pederciniho přesvědčení, že i politika je jen zábava a jazyk hry může vzhůru nohama obrátit obvyklou propagandu vlád a velkých korporací.

Ačkoliv si Phone Story v AppStoru již nekoupíte, hra žije dál. Už druhý den se ke stažení objevila na Android Marketu, kde k žádným cenzurním zásahům ze strany Googlu nedochází.

 

 

Právě se děje

Další zprávy