The Wheelman - lepší než GTA 4?

Martin Pelyněk
16. 12. 2008 0:00
Vin Diesel se dal na hry.
Foto: Hratelně.cz

Občas se někde někdo zeptá nějaké celebrity na její názor na hry. Většinou z ní vypadne něco v souvislosti s uzavřenou reklamní smlouvou, například na propagování Playstation, jindy zaperlí výrokem, že hry přece kazí děti a mohou za ty hrůzy ve světě. Jenže, když se zeptali Vina Diesela, z fleku jim vyjmenoval své oblíbené kousky a nebyly to zrovna žádné mainstreamovky. Od té doby je z Diesela nejen poslední svalnatá hvězda Hollywoodu, ale také velký průkopník herního průmyslu. Nakonec, spoluzaložil studio Tigon, které spolupracuje na Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena a pár prstů má i v The Wheelman, který jinak připravuje Midway.

A kromě toho, že mluví do méně viditelných částí vývoje, propůjčil hře Diesel pro jistotu svůj gumový xicht a hlas. Jistota je jistota a s takovou se The Wheelman určitě bude lépe prodávat. Otázkou je, zda to má vůbec za potřebí. Freeformové, neboli sandboxové akce jsou totiž v maximální oblibě, kterou jim opět zajistila série Grand Theft Auto svou již čtvrtou inkarnací. Zároveň jich stále není tolik, aby se ohrály. A po trochu rozporuplném Saints Row 2 je naprosté minimum těch opravdu dobrých. The Wheelman přitom ještě zhruba před rokem vypadal dost nevýrazně, což potvrzovaly hlasy novinářů, kteří si ho zahráli na E3. Sice pobavil, ale od ostatních se dal jen velice těžko odlišit a nenabízel nijak výrazný herní požitek.

Foto: Hratelně.cz

Proto příjemně překvapilo, když to veřejně připustili sami vývojáři a na úkor data vydání se dali do přepracovávání. A to opravdu zevrubného. Za tímto účelem jako určitý vzor posloužilo právě i GTA 4. Autoři si totiž po jeho vydání uvědomili, že hráči ve spojení s otevřenými městskými akcemi nechtějí naprosto ztřeštěné honičky ve smyslu vozidel zcela popírajících fyzikální zákony a od sebe naprosto neodlišitelných. Když už, tak si chtějí zajezdit pořádně. Jistě, nemůže to být žádná simulace, ale kvalitní jízdní model se stal v případě The Wheelman základem.

Foto: Hratelně.cz

Autoři se rozhodli do hry dostat mnohem více auťáků a motorek, než původně plánovali, aby se jejich střídání hráčům až do konce hry neomrzelo. Kvůli tomu také museli hodně zapracovat na fyzikálním modelu každého z nich. Fára už se tak neliší jen barvou, ale poznáte je i podle menších nuancí v jejich chování. A hodně velké rozdíly budou v řízení rychlých sporťáků, hatchbacků, limuzín, rodinných kombíků, dodávek či náklaďáků.

To ale ve spojení s vozovým parkem není všechno. Jízda už sice není tak plytká a hráč skutečně cítí, že má „něco v ruce“, to ale neznamená, že se na obrazovce nemohou dít destrukční orgie. Naopak, široký vozový park jakoby čekal na to, až ho zdevastujete. I díky realističtější jízdě jsou srážky spektakulární, stejně jako otočky do protisměru s pomocí ručky nebo drandění obřím truckem přeplněnými ulicemi Barcelony a být pronásledován desítkami gangsterů i policajtů. Vtip spočívá v tom, že s relativně akurátně chovajícími se auty budete posazeni do světa, ve kterém můžete provádět naprosto šílené věci. Nebo už jste zkoušeli najet v plné rychlosti s kamionem na rampu a proletět se?

Foto: Hratelně.cz

Hlavním hrdinou, kterého ztělesňuje Vin Diesel, je tajný agent Milo Burik. Od příběhu nečekejte žádné dramatické propletence, což naznačuje už úvodní zápletka. Milo je poslán do Barcelony, aby tu rozsekal síť trojice gangů, které městu vládnou. Nebude to nic jednoduchého a Burik kvůli tomu musí stoupat po kariérním žebříčku každého z těchto uskupení, až se konečně dostane k bossům, kterým po náležité kompromitaci ukáže odznak a vrátka od cely. Jistě, na cestě k tomuto cíli budou desítky hlavních a vedlejších úkolů, ve kterých se porušováním zákona sami nebudete příliš zatěžovat.

A nikdo nebude řešit, že jste tajným poldou. Naopak, kolegové vám půjdou hezky po krku, aby celá mise vypadala věrohodně. Nedílnou součástí hry je kradení aut, tedy relativně malý přečin. Za ten vás bude pronásledovat pár policejních kár, kterým stačí ztratit se z dohledu, ale jakmile rozpoutáte zábavnější peklo v prosluněných španělských ulicích, poznáte temperament a arzenál místních strážců zákona opravdu nevybíravou formou. Zátarasy, tanky, obrněnci, vrtulníky…však to znáte.

Foto: Hratelně.cz

Jelikož budete prakticky jeden proti všem, potřebujete schopnosti, které by nepoměr sil aspoň trochu vyvážily. Proto autoři připravují fakt cool věcičku, kterou není nic jiného než výměna aut za jízdy. Jakmile jedno příliš oboucháte, stačí ho navézt poblíž nic netušícího řidiče, vylézt na kapotu, nebožáka vytáhnout ven a usednout na jeho místo. Působí to složitě, ale v zásadě půjde jen o rychlé mačkání sekvence tlačítek.

Neméně hodnotné je zpomalení času, které vám umožní uvážlivou akci i v průběhu hodně svižné honičky. Nejdříve si ale musíte vyjezdit speciální energii, díky které zpomalení aktivujete, vykloníte se z okýnka a s přehledem zamíříte na citlivá místa pronásledovatelů – ať už jsou to jejich hlavy za sklem, kola nebo nádrž. Ostatně, střelba se bude hodně odehrávat právě za volantem, jelikož jízda by měla tvořit asi sedmdesát procent času, který u The Wheelman strávíte. Zbytek budete na vlastních nohou, účastnit se poměrně klasických přestřelek.

Kromě hlavní dějové linie a řady vedlejších úkolů, které vám zaberou několik desítek hodin, si můžete například budovat kariéru taxikáře nebo se účastnit některého z ryze zábavných módů, spočívajících většinou v nejrůznějších variacích na honičky či působení chaosu v ulicích. Vypadá to tedy na velmi zajímavý titul, který se z jedné strany GTA 4 hodně blíží, na druhé se od něj ale vzdaluje implantací zajímavých herních prvků.

 

Právě se děje

Další zprávy