The Settlers VI - tipy a triky

Petr Ciesarik
25. 10. 2007 0:00
Jak nejlépe postavit město? Máme pár rad.
Foto: Hratelně.cz

Recenzi povedené strategie jsme vám nabídli zde a pokud naprosto tápete v herních principech, máme pro vás pár začátečnických rad.

Jelikož se na každé mapě začíná od nuly, zavedl jsem si poměrně jednoduchý způsob rychlé výstavby osady. Ze všeho nejdříve doporučuji najít nejhustější porost lesa a v jeho blízkosti postavit nejlépe hned dva sruby dřevorubce (později stavějte další i v jiných oblastech). Snažte se je co nejrychleji vylepšit na nejvyšší, aby vám zajistili neustálý přísun dřeva a zajistíte si tak problémy s případným nedostatkem, který může nastat při rané fázi výstavby osady okamžitě.

Totéž proveďte při nalezení potravinových zdrojů (divoká zvěř, ryby), avšak pozor. Jakmile se ujistíte, že máte ve skladišti dostatek zásob, zbourejte jednu loveckou chatrč u každé dvojice (ty rybářské můžete nechat). Lovci mají tendenci všechnu zvěř vystřílet a obnova / růst silného jedince pro ulovení netrvá zrovna krátkou dobu. Takhle budete mít nepřetržitý přísun.

Ze začátku stavějte souběžně s loveckými a rybářskými chatrčemi udírny a řeznictví. Zase po dvou, protože nemít hned ze startu jídlo se vůbec nevyplácí a stávkující pracanti vám zbrzdí provoz. Na toto si dávejte obzvláště pozor v celém průběhu hry. A nejen u jídla. Vaše osadníky zamrzí i nedostatek oblečení, hygieny a zábavy, přičemž uspokojit postupně narůstající populaci bývá obtížnější.

Jedním z vážnějších problému může být zaplnění skladiště, nebojte se tedy obchodovat se surovinami, kterých máte přes 100 jednotek. Sbírat v tak velkém množství třeba dřevo je později naprosto zbytečné, proto ho prodejte a nejde-li to jinak, nestyďte se ho vyhodit. Pokud si zajistíte stálý přísun tak, jak jsme psali výše, bude jeho obnova okamžitá. A máte-li snad pocit, že se vám některé suroviny hromadí ve skladišti téměř atomovou rychlostí, neváhejte a zastavte na nějakou chvíli provoz u daných budov.

Ale vraťme se zase k jídlu. Dalším efektním způsobem jsou obilné farmy. Bohatě vám vystačí jedna, u které mějte tak šest polí na pěstování. Ideální kombinace jsou pak dvě pekárny. S tímto okruhem jsem osobně neměl žádné problémy a štosů obilí bylo ve skladišti vždy více než dost. Naopak minimální využití jsem našel v dobytčích farmách. Potřebné krávy jsou navíc na mapách pomálu a většinou je získáte koupí u některých z vedlejších vesnic.

Co se týče vojska, tady není snad co dodávat. Hra nabízí klasické rytíře, lučištníky a obléhací stroje. Tady závisí na každém z vás, jak si vlastní armádu promícháte. Plusem budiž to, že obléhací stroje vás nestojí body vojenského limitu. Ale abych se přiznal, sám jsem žádnou taktiku neměl a jednotky jsem doplňoval opravdu náhodně. Máte-li jich dost, protivníka prostě udoláte, i kdybyste nechtěli.

Lehké problémy můžou nastat u banditů, protože pokud je potkáte, chtějí po vás výkupné. Nemáte-li dostatek prostředků na jejich poražení, tak jim prostě zaplaťte. Žádnou astronomickou sumu po vás nechtějí a vy tak získáte čas pro vybudování vojska. Nabízí se také možnost obehnání osady hradbami, které jakmile bandité uvidí, ochotně otočí své zadky a vrátí se do domovského tábora.

A nejlepší hrdina? To nechám čistě na vás, já osobně jsem to střídal a žádný z nich vám prakticky nepřinese žádné extra výhody. Záleží na sympatiích.

 

Právě se děje

Další zprávy