Terorista udělal virtuální mapu svojí školy!

Radek Pergl
2. 5. 2007 16:31
Student udělal virtuální mapu svojí školy. Teď je teroristickou hrozbou!

Napadlo vás někdy udělat si v level-editoru vaší oblíbené hry mapu školy nebo pracoviště? Pravda, většinou to skončilo u několika čmáranic na papíře, protože kdo by se pachtil s nějakými manuály a tutoriály, chtěl tu mapu pro pobavení hned a ne až za pár hodin nebo dnů.

Pokud je tohle váš případ, máte zřejmě velké štěstí. Jeden čínský student zmapoval pozemky školy, vytvořil její podrobný virtuální model, který následně poskytl na internetu svým kamarádům k vydovádění, přičemž byl okamžitě ze školy vyloučen. Stalo se tak v Clements High School, Fort Bend v Texasu. Chlapec byl přesunut do jiné školy a následně pak zadržen policií, která tento čin shledala jako teroristickou hrozbu.

Policie tak usoudila po prohlídce domu, kde v pokoji chlapce našla kladivo. To podle otce sloužilo pouze k opravě rozbité postele, nicméně policistům to stačilo. Za chlapce se okamžitě postavila jeho rodina a asi dalších 70 lidí z jeho okolí a čínské komunity. Podle nich škola i úřady reagovaly přehnaně v reakci na nedávný masakr na technické univerzitě ve Virginii. "Jediné, co udělal, bylo, že vytvořil mapu a dal ji na web, aby si studenti mohli hrát" řekl Richard Chen, zástupce čínské komunity.

Tohle všechno samozřejmě přililo olej do ohně proti asijské komunitě v Americe, protože vrahem 32 studentů ve Virginii byl Korejec. Je otázkou, jak se věci vyvinou. Rodina i přátelé doufají, že se vše brzy vyřeší a ředitel školy udělá mírnější rozhodnutí. Všichni včetně Chena chápou, že situace je značně napjatá, ale také mají za to, že reakce byla přehnaná, ačkoliv ne neopodstatněná.

Zatím nebyla vydána žádná obvinění a chlapec, jehož jméno ještě nebylo zveřejněno, jen logicky nebude vpuštěn na oslavy konce studijního roku. Také není jasné, pro jakou hru mapu vytvořil a o jak moc kvalitní model šlo.

 

Právě se děje

Další zprávy