Rock Band 2 - pořádný rockový nářez

Radek Pergl
26. 9. 2008 0:00
Rodiče vám nechtějí koupit bubny nebo elektrickou kytaru? Nevadí, Rock band 2 bohatě stačí.
Foto: Aktuálně.cz, videogamer.com

Zvláště v USA se o loňských Vánocích výborně prodávala tehdy aktuální hudební hra Rock Band. A jak už to u best-sellerů bývá, pokračování na sebe nenechává dlouho čekat. Letošní podzim tedy bude ve znamení druhého dílu téhle muzikální rockové záležitosti. Tahle hra se samozřejmě nehraje na gamepadu nebo dokonce klávesnici či myši. K ideálnímu zvládnutí potřebujete mikrofon a také speciální kytaru či bubny – vše se dá pořídit přímo se hrou. Na příslušný nástroj pak musíte zahrát správné akordy nebo do mikrofonu zazpívat v požadovaném rytmu a výškách. Rock Band 2 přitom patří spíše mezi obtížnější hry, a zejména při volbě vyšší obtížnosti se budou chytat jen ostřílení hráči podobných her.

Každopádně se těšte na vytvoření svého rockového avatara a pořádnou dávku hlasité hudby. Narozdíl od předchozího dílu se navíc můžete flexibilně přepínat do různých rolí v rámci skupinu, a navíc i tu můžete poměrně plynule upravovat co se obsazení týče. Jednou z nových vychytávek bude režim Battle of the Bands. Jde vlastně o multiplayerový zápas mezi vaší a soupeřovou kapelou. Protivníka si lehce vyberete ze seznamu přátel, takže pokud máte mezi svými známými třeba Australana, užijete si „koncertní bitvu“ s protinožcem.

Foto: videogamer.com

Jinak v herním menu najdete klasické volby. Trénink (včetně opravdu nadupaného bubenického trenažéru, díky kterému vás sousedi opravdu nevyvěsí na nástěnku s nejmilejšími sousedy) a rychlá hra je samozřejmostí, World Tour představuje klasickou kariéru. Ve 24 městech vás čeká skoro šedesát vystoupení, přičemž se můžete sami chopit jakéhokoliv nástroje (za ostatní hraje počítač), nebo dát kapelu dohromady společně s kamarády a odpálit opravdovou show. Kromě samotného hraní vás tu ale čekají i – vesměs příjemné – manažerské starosti.

Musíte hlavně najímat příslušný personál, jako jsou právníci, prodejci suvenýrů, tetovači a podobně. Někteří zaměstnanci vám třeba zvýší počet fanoušků na turné, ale někteří mají i zápory: jsou třeba schopní vyhnat cenu lístku k závratným sumám, ale zas sníží počet fanoušků, kteří vystoupení navštíví. Tour Challanges je trochu skromnějším, a v lecčem podobným seriálem levelů, ve kterých musíte předvést své hudební nadání. Je fajn, že tahle koncertní šňůra je nelineární, takže se nestane, že „zakysnete“ u jednoho songu a nehnete se dál. Když se vám nějaká skladba nebude dařit, pustíte se prostě do pokračování někde jinde.

Foto: videogamer.com

V rámci svých vystoupení budete muset zahrát požadované skladby; Rock band 2 nabídne přes osm desítek různých songů. Zahrajte si fláky od formací, jako je Linkin Park, Guns n´ Roses, Nirvana, Offspring, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine... ale (trochu překvapivě dojde třeba i na Beastie Boys, které bychom k rockovým partičkám rozhodně nezařadili. Ale proč ne. Autoři mysleli i na pamětníky a hra tak nabídne i postarší fláky. Jethro Tull, AC/DC, Duran Duran, Billy Idol a Bon Jovi – to je jen drobná ochutnávka z portfolia interpretů sedmdesátých a osmdesátých let, jejichž kousky si v Rock Band 2 zahrajete.

A pokud by vám to bylo málo, můžete naimportovat všechny kousky, které se objevily v prvním díle Rock band, případně později vydaných přídavcích. Nemluvě o tom, že v dohledné době po vydání chystají výrobci z Harmonix vydání nášupu s dvaceti dalšími songy. Kromě celé řady nových skladeb se samozřejmě můžete těšit i na nové kousky, které vylepší vizáž vašeho rockera. A věřte, že k vidění jsou hodně ulítlé záležitosti; nic vám nebrání v tom, abyste si třeba k mundůru ve stylu „kissáků“ pořídili pořádně pankáčské číro, pazoury si nechali potetovat odshora dolů a na obličej narvali plynovou masku...

Foto: videogamer.com

Rock Band 2 by primárně měla být párty hra pro vyblbnutí s kamarády, ale je fakt, že je tak propracovaná, že si ji dovedeme představit i jako dlouhodobě hraný kousek. Než zvládnete celé světové turné, uplyne hezkých pár dní nebo týdnů. Odlehčenému žánru odpovídá i vizuální zpracování; stejně jako v předchozí hře, i tady si užijete lehce komiksově zpracované rockery bušící do svých instrumentů nebo se kroutící u mikrofonů. Pokud máte hudební hry v oblibě, určitě si Rock band 2 nenechte ujít. Hra vyjde už během podzimních měsíců, těšit se mohou majitelé konzolí PlayStation 2, PlayStation 3, Wii a Xbox 360.

 

Právě se děje

Další zprávy