PlayStation Store - nákupní centrum online

Lukáš Bašta
26. 3. 2007 0:05
Co je to PlayStation Store, co nabízí, čím se liší jednotlivé verze a jak je na tom český uživatel? Odpovědi hledejte uvnitř!

Sledujte náš PlayStation 3 speciál!

Herní konzole nové generace přicházejí s nabídkou spousty her a obsahu online, kterýžto si budeme moci zakoupit a můžeme říci, že právě pestrá nabídka na Marketplace (Xbox360), Virtual Console (Wii) nebo Store (PS3) bude hrát důležitou roli při rozhodnutí, kterou z nich si hráč zakoupí.

Jelikož speciál o PlayStation 3 je v plném proudu, podíváme se právě na PlayStation Store a zde je hned jeden velký háček. Podobně jako u konkurence se na něj prostý čecháček nedostane. Tedy ne že by to nešlo, jenom bude muset udělat okliku přes jeden z okolních států, protože při zaregistrování účtu na Českou republiku se právě do internetového obchodu nedostane. Pokud vás ale zajímá, co právě PlayStation Store nabízí a zda je vůbec o co stát, tak právě na to jsme se zaměřili na následujících řádcích.

Foto: Hratelně.cz

O co vlastně jde?

Jak již bylo řečeno, PlayStation Store je internetový obchod přístupný skrze rozhraní PlayStation 3, kde si mohou uživatelé stahovat ukázky na nejnovější filmy, dema, plné hry a případně doplňky, jako jsou další kostými, tratě atd., do svých oblíbených pařeb. Vše funguje tak, že si stačí vybrat, nahrát do internetové peněženky dostatečnou sumu peněz (nemůžete však dát libovolnou částku, ale musíte si vybrat například z násobků 5 dolarů) a hurá na stahování.

Díky bohu s evropským launchem vyšel i opravný patch, který konečně umožnil stahování programů na pozadí, takže nyní můžete nerušeně hrát a nemusíte čekat, než se vám téměř gigový macek stáhne (což neplatí pro update systému, ten holt musíte překousnout). S tím je nově přítomen také download management, takže všechny downloady jsou řazeny do fronty, s níž pak můžete operovat.

Co v obchodě najdeme?

Zajímavé je, že nabídka pro Evropu je znatelně chudší než ta pro trh americký. K dispozici je jen zlomek demoverzí (nenajdete demo například na Full Auto 2: Battlelines nebo NBA 07) a hlavně jen část plnohodnotných hříček, které byste si mohli zakoupit. Pokud tak prahnete po tolik skloňovaném flOw!, budete muset zalistovat v atlasu o něco více. Stejná situace se týká i titulů z původní PSX. Nejenže je dostanete zatím jenom v americkém obchodě, ale hlavně musíte mít připojenou PlayStation Portable s pořádnou paměťovou kartou, protože jednotlivé tituly se tahají přímo na ni.

Americké ceny jsou celkem slušně nastavené - za plné hříčky utratíte nějakých 120 korun a za hru z PSX necháte něco kolem 200 Kč. Výhodou evropského účtu však je, že díky aktuálnímu kurzu USD za 21 Kč a GBP za 42 Kč vycházejí hry na starém kontinentu o něco lépe a například takový Tekken: Dark Ressurection získáte o stovku levněji. A to se vyplatí!

Seznam plných her pro Evropu:

Foto: Hratelně.cz

Gran Turismo HD Concept 2.0
Hodnocení: XX%
Jak jsme již psali v našich recenzích, Gran Turismo HD je naprosto výtečnou demonstrací nových možností, byť toho ale zatím neukazuje mnoho. Náramné modely aut, spousta diváků kolem trati (jejich pohyby jsou však trochu robotické), deset a deset vozidel, dva herní režimy, jedna trať a možnost porovnávat svoje výkony s jezdci z celého světa, to všechno dostanete zadarmo. Ačkoliv jde oproti US o Concept 2.0, nevšimli jsme si nějakých výraznějších rozdílů. Nicméně nemá asi cenu říkat více a pro novopečeného majitele konzole PlayStation 3 by mělo být nové Gran Turismo povinnost i kdyby měl koukat jenom na výtečné replaye.

Foto: Hratelně.cz

Tekken: Dark Ressurection
Hodnocení: 82%
Zřejmě nejlepší díl série, který byl vyvíjen pro automaty a PlayStation Portable, je k dostání v trochu vylepšné verzi. Dark Ressurection totiž nabízí plné HD rozlišení a ačkoliv se na samotných modelech, efektech a animacích mnoho nezměnilo, musíme uznat, že hra vypadá velmi dobře, byť postavy jsou nyní doopravdy ostré hrany. Pokud tedy máte žánr bojovek rádi a nechcete čekat na plnohodnotného nástupce - Tekken 6 (který ještě navíc vypadá dost rozporuplně), jistě se investice do hry vyplatí. Dostane se vám všech postav a arén z Tekken 5 plus dva nové charaktery, několik úrovní a zábavných režimů navíc.Za cca 300 Kč, no neberte to! Tedy pokud už PSP verzi nevlastníte

Foto: Hratelně.cz

GripShift
Hodnocení: 70%
Taktéž překopávka titulu pro PSP, který kombinuje zdánlivě nekombinovatelné závody, sbírání hvězdiček a nitra, používání zbraní a skákání po platformách. Na zvláštní hratelnost si budete muset nejdříve chvíli zvyknout, ale pak vás GripShift dostane. Je to jednoduchá zábavná záležitost, ze které vám půjde hlava kolem (některé tratě jsou opravdu "haluzoidní"). Bohužel, oproti kapesní verzi postrádá hra editor tratí, takže se budete muset spokojit s více než stovkou vytvořenou samotnými tvůrci. Graficky je GripShift pěkně ostrý a oproti kapesní verzi nabízí trochu více efektů (obzvláště modely bugin jsou povedené), jinak však o nějaký velký skok nejde. Na druhou stranu, to jsme za pár babek ani nečekali. V americe je k dispozici také docela rozsáhlá demoverze.

Foto: Hratelně.cz

Lemmings
Hodnocení: 77%
Velmi výtečně provedená reinkarnace klasických Lumíků, kterým barevné a ostré rozlišení High Definition padne jako ulité. Prostředí jsou mnohem pestřejší, detailnější a zábavnější, ale klasická hratelnost se nijak nezměnila. Musíme také podotknout, že i přes joypad se hra velmi slušně ovládá (a když vám to nepůjde, můžete sáhnout po usb myšce). K dispozici je základní balíček - Starter pack, který je zadarmo. Pokud se vám hra doopravdy zalíbí, můžete investovat nějakých 130 korun, což je velmi slušná cena. Na druhou stranu někomu nemusí nová verze Lemmings plná barev a pestrých prostředí sednout a raději dá přednost klasice.

Foto: Hratelně.cz

Blast Factor
Hodnocení: 69%
Jde o velmi jednoduchou, ale celkem slušnou střílečku. Objvíte se se svojí raketkou v aréně tvaru šestihranu, kde musíte postřílet všechny objevivší se nepřátele. Aby to nebylo tak jednoduché, jsou k vám oponenti přitáhování a jejich počet není nejmenší (během jedné úrovně se i několikrát respawnují). Naštěstí máte k dispozici základní blastery, případně tlakovou vlnu, jenž je v době nejvyšší nouze odhodí a vy se tak dostanete z doslova smrtelného sevření. Celou hru pak ovládáte oběma pačkami, kdy jednou určujete směr pohybu a druhou směr střelby. Blast Factor vypadá hodně jednoduše, ale dobře se hraje, akce má spád a disponuje pěknými efekty. V Americe je k osahání demo, v Evropě vám bude muset stačit video.

Seznam her pro Spojené státy:

Foto: Hratelně.cz

Americkému seznamu navíc jednoznačně dominuje flOw! Jde o velmi zajímavou záležitost, která se docela těžko popisuje. V podstatě jste drobným organizmem, který různě proplouvá úrovněmi a pojídá ostatní živočichy, díky nimž roste a sílí. Postupně se dostáváte do hlubších a hlubších levelů a musíte se střetnout s mnoha bossy. Nejlepší obrázek si však uděláte z flashové verze hry, ze které ta pro PS3 vychází. Již tak zajímavý herní zážitek si vynásobte mnohem lepší grafikou s podporou rozlišení 1080 a budete mít jasno.

K dispozici jsou také předělávky populárních logických her z PlayStation Portable jako GO! Sudoku a GO! Puzzle, které jistě potěší každého hráče, který si rád nechá potrápit mozkové závity. Pozitivní je, že například Sudoku si můžete stáhnout zdarma a pak si jen dokoupit další balíčky o různých obtížnostech. Nicméně v základu má na 500 mřížek, což vám vystačí na hodně dlouho.

Posledním je nepříliš povedená hra Super Rub'a'Dub, která je ve výsledku demonstrací schopností nového SIXAXIS ovladače. Musíte s ním totiž naklánět tak, aby vaše kachnička projela nástrahami a zábranami daného levelu. Výsledek však není tak záživný, jak vypadá. Svoje místo má na Store i stařešina Q*Bert, což opravdu nechápeme. Z nostalgie si tohodle skákajícího sosáka stáhne asi jen málokdo. Posledním dostupným titulem jsou Cash'n'Guns, kde je váš charakter strčen do série arén, jimiž se musí prostřílet. Ovládání je podobné Blast Factoru, takže se pohybujete a míříte páčkami. Nicméně také nejde o nějaký převratný titul.

Článek je připraven ve spoluprácí s webem GamePro.cz a obchodem PlayCentrum, kterým tímto děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy