Otherland - další MMO na cestě?

Tereza Fuchsová
3. 10. 2008 0:40
Fanoušci série Jinozemě mohou jásat.
Foto: Hratelně.cz

S novými MMO se nám poslední dobou protrhl pytel, takže nás ohlášení chystaného Otherland ani moc nepřekvapilo. Podivující byla spíš skutečnost, že ji produkuje více méně neznámá německá společnost dtp Entertainment (což je podle nás docela odvážný krok) a celá hra se ponese v duch jedné z nejslavnějších sérií Tada Williamse – Jinozemě.

Jinozemě, a ostatně tedy i hra Otherland, se odehrává v blízké budoucnosti, kde lidé žijí svůj život z valné části v rozsáhlé virtuální realitě – vše od nákupu až po hry se odehrává v umělém světě, v němž se nachází tzv. „Citizens“, tedy lidé, co se napojili na síť, a umělá inteligence zvaná „Puppets“. Právě to nahrává zajímavému konceptu hry, kdy vaše postavy představují právě zmíněné Citizens a NPC zase Puppets.

Foto: Hratelně.cz

Umělá realita z knih Jinozemě má ale svoji temnou stránku: může se vám totiž stát, že se ocitnete lapeni ve svých virtuálních představách, které budou až nepříjemně skutečné. A právě tady bychom měli začít se svojí postavou. Ta se pokusí o útěk, což se sice povede, ale následně je zabita, aby se znovuzrodila v kraji pro novopečené občany umělého světa bez jediné speciální schopnosti navíc.

Foto: Hratelně.cz

Postupem času se budete zlepšovat ve čtení kódu (jakýsi princip levelování), což sebou nese možnost upravovat detailněji sebe i své okolí, což se týká i například vlastní výbavy. Snadno si tak změníte kupříkladu pistoli v meč. V pozdějších fázích hry pak budete moci dokonce „hackovat“ ostatní hráče, tedy v praxi řečeno, že jim seberete nějakou tu informaci či jim okopírujete třeba zajímavý předmět.

Ve hře budou fungovat i počítačové viry, s nimiž budete moci ostatní nakazit. Půjdou buď koupit, vyrobit nebo ukrást od jiného hráče, ostatně jako jakékoliv jiné standardní MMO vybavení.

Foto: Hratelně.cz

Hlavní rozdělovací svět, ve kterém budete začínat, by měl být v podobě nákupního a zábavního komplexu jménem Lambda Mall. Právě tady se bude nacházet až 50 až 60 miniher, a zároveň tu najdeme i NPC, jež nám budou dávat nejrůznější questy.

Cestování mezi světy připomíná trochu průchody Hvězdnou bránou, kdy se tunelem můžeme přesunout do nejrůznějších krajů. Z těch prezentovaných byl odhalen například obydlený Mars, steampunkový svět s asijsko-africkými prvky či obrovská věž s tržištěm Baazar. Kromě toho se také mluví v budoucnu o světech, které budou obsahovat egyptskou mytologii, současnost nebo dokonce i cartoony.

Foto: Hratelně.cz

Každý svět bude mít svá vlastní pravidla, určená dle vlastního stvořitele, takže někde nebudete vůbec bojovat, jinde naopak vstoupíte do světa, kde bude fungovat pouze PvP systém.

Celkově nás tak čeká asi podivný mix všeho možného, bohužel na jakékoliv soudy Otherland je ještě příliš brzo. Hra je totiž na úplném začátku svého vývoje, kdy je hotových zhruba 15%, přičemž plánované datum vydání je v roce 2010.

Jak si nakonec tohle originálně znějící MMO, které poběží pod Unreal Enginem 3 povede, ještě uvidíme. Na druhou stranu však musíme říct vypadá slibně.

 

Právě se děje

Další zprávy