Malý průvodce konzolemi Nintendo Wii

Michal Jonáš
1. 2. 2008 0:00
Seznamte se s králem pelotonu.

Poslední část našeho seriálu o nejlepších vlastnostech všech domácích konzol na trhu věnujeme černému koni a leaderovi současného pelotonu, tedy Nintendu Wii. V současnosti je tento chytrý přístroj absolutně nejprodávanější prakticky na všech světových trzích. Proto následující řádky mapují i důvody, proč tomu tak vlastně je.

Svoji roli v zájmu trhu samozřejmě hraje poměrně příznivá cena, kdy je Wii lacinější, než oba konkurenti Xbox 360 i PlayStation 3. Ovšem to platí na západních a zámořských trzích, u nás je konzole bohužel o něco dražší, než jinde. Nicméně ten hlavní důvod, proč je Wii tolik oblíbené, se vlastně skrývá v jeho určení. Oproti souboji na ostří nože mezi Microsoftem a Sony zůstalo Nintendo stát opodál a připravilo svoji novou konzolu úplně pro každého.

Přitom Wii nedělá rozdíl mezi hardcore pařanem a mámou od plotny. Wii je uzpůsobeno tak šikovně, že jeho ovládání po chvíli pochopí i ztrouchnivělý děd, nebo předškolní výrostek. Jeho ovládací rozhraní je velice jednoduché a intuitivní, takže orientace v nabídkách je dílem okamžiku. Zásadní odlišnost od ostatních konzol ale tvoří způsob ovládání. Určitě mi dáte za pravdu, že pokud vložíte do rukou nehráče klasický ovladač, bude mít např. s řízením auta kardinální problémy. Správná koordinace prstů v závislosti na citlivosti ovladače se sice dá naučit, ale pro začátečníka je velice složitá.

Ve Wii jsou si všichni daleko rovnější. Neortodoxní způsob ovládání skrze přirozené pohyby a máchání speciálně zkonstruovanými ovladači je lidskému vnímání bližší, než držení klasického ovladače, takže se do hry dříve dostane prakticky každý. A pokud tyto pohybové eskapády ještě chytře využívá široká paleta her, o dokonalou zábavu je rázem dobře postaráno. Byl to vlastně skok do neznáma. Nintendo se vykašlalo na pozlátko vytříbené grafiky a prezentace, a vsadilo na jedinou kartu unikátního ovládání podle vyšlápnutého chodníčku EyeToy her z PlayStation 2.

A vyplatilo se. Wii si totiž takto kupují i zákazníci, kteří by si normální konzolu nikdy nepořídili a navíc o ní mají zájem i kovaní hráči, jenž si Wii odnášejí domů jako alternativu ke své "hodnotnější" konzole. Výborně je na tom Wii v oblasti online služeb a komunitních funkcí. Hraní na internetu je zadarmo a vestavěný webový prohlížeč podobně jako v případě PlayStation 3 funguje s malými výhradami na výbornou. A koncept tzv. kanálů, kdy si do svého Wii můžete stahovat např. aktuální předpověď počasí, nebo čerstvé zpravodajství, je také velmi funkční.

Pro starší hráče má význam možnost stahování a hraní starých klasických automatovek a arkád z dnes již historických konzol. Posledním přírůstkem mají být hry na kdysi velmi úspěšnou Segu Mega Drive, nebo Game Gear. Druhá strana mince ale nutí hráče, tedy pokud si chce doma zahrát ve více lidech, k nákupu drahého příslušenství a periferií, protože v základním balení je pouze neúplná sada jen pro jediného hráče. Přitom největší zábava se jasně skrývá právě v multiplayeru. Zvyknout si také musíte na mírně řečeno zastaralou audiovizuální prezentaci, v některých případech na úrovni mezi PlayStation 1 a 2.

A konečně nepřítomnost DVD přehrávače ale vynahrazuje kompatibilita s předchozím strojem Nintendo Gamecube. Nintendo Wii je tak vynikající herní skříňkou pro hráče, kterým nic neříká pojetí klasické hry, ale hledají aktivní zábavu v podobě netradičně pojatých hříček, kde se zapojují nejen dolní části horních končetin. A konečně pro párty a večírky není lepšího baviče.

Nejlepší exkluzivní hry pro Nintendo Wii podle Hratelně.cz:
Metroid Prime 3: Corruption - Znamenité zakončení trilogie 3D stříleček z temného scifi světa exceluje na výkon Wii perfektní grafikou a chutným kořením každé kvalitní FPS: ultimativními souboji s bossy a dokonalým level designem rozmanitých planet.

Super Mario Galaxy - Korunovaný král alternativního ovládání a všeho software pro Wii. Držitel koruny pro nejlepší současnou hru pro Wii a jedna z nejzábavnějších adventur historie.

The Legend of Zelda: Twilight Princess - Poslední zástupce dnes již legendární a respektované RPG série, která se přetahuje o titul nejlepšího konzolového RPG všech dob s Final Fantasy a Dragon Quest.

Wii Fit - Hra, která se zhlédla v úspěchu EyeToy Kinetic jde ještě dál a chytře využívá sofistikované herní a cvičební podložky pro zábavně pojatý tělocvik. Druhá hra, u které se budete nejen dobře bavit, ale zároveň i hubnout a zlepšovat kondici.

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure - Krásně animovaná dobrodružná hříčka s plošinovkovými prvky ukazuje, jak by měla vypadat skoro dokonalá adventura pro všechny věkové kategorie i typy hráčů.

 

Právě se děje

Další zprávy