Lovci pirátů ukradli hudbu ke své protipirátské kampani

LP Fish
5. 12. 2011 15:20
Holandská protipirátská organizace použila protiprávně na desítkách milionů DVD znělku holandského hudebníka. Když pak po agentuře chtěl, aby za něj vymohla autorské poplatky, člen jejího představenstva si řekl o "výpalné".
Foto: Hratelně.cz

Na pěknou ostudu mají zaděláno nizozemské antipirátská organizace i agentury, které vymáhají poplatky za autorská práva.

Případ začal v roce 2006, kdy hudebník Melchior Rietveldt složil pro agenturu BREIN jednorázovou znělku k protipirátskému videu. O rok později ale s překvapením zjistil, že se jeho hudba objevila na několika desítkách milionů holandských DVD.

Agentura ji totiž bez svolení použila jako podkres pro celostátní proti pirátskou kampaň, popsal případ server Torrentfreak.

Výpalné za vymožení poplatků

To Melchiora Rietveldta rozčílilo a po poradě s právníky vypočítal svou škodu na částku asi jeden milion euro.

V souvislostí s vymáháním ušlého zisku kontaktoval agenturu Buma/Stemra, která se v Holandsku zabývá vybíráním licenčních poplatků. Agentura podle něj od začátku velmi málo komunikovala a nic nevymohla.

Pak si případu povšiml jeden z členů jejího představenstva Jochem Gerrits.

Ten skladatele kontaktoval se zajímavou nabídkou: pomůže mu peníze prostřednictvím agentury získat, ovšem třetina zisku skončí v jeho kapse. Skladatel měl také zařadit skladby do hudebního katalogu vydavatelství High Fashion Music, které Gerrits vlastnil.

Skandál odstartoval diskusi v parlamentu

Rozhovor Gerritse s finančním poradcem hudebníka se údajně podařilo nahrát redaktorům serveru Powned.tv.

Po zveřejnění skandálu Gerrits tvrdil, že byl "dezinterpretován". Z představenstva Buma/Stemra však dočasně odstoupil, prý proto aby měl prostor pro svou obhajobu.

Podle serveru Torrentfreak vzbudil případ rozruch i v nizozemském parlamentu. Politici se v něm chtějí zabývat větší transparentností vybírání poplatků a jejich rozdělování autorům.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy