Lord of the Rings Online - pán MMORPG?

Patrik Khudhur
27. 2. 2007 0:00
Vydali jsme se na dlouhou pouť světem J.R.R. Tolkiena a dnes vám předkládáme první díl našich zápisků. Stane se z Pána prstenů pán MMORPG?
Foto: Hratelně.cz

Jako v každé správné RPG si nejprve zvolíte postavu. Pro nikoho asi nebude překvapením repertoár ras zahrnující lidi, elfy, hobity i trpaslíky. Jakmile vyberete svého favorita, je čas na rozhodnutí zda být mužem či ženou (jak snadné to v herním světě mají transvestité) a následná úprava jednotlivých obličejových partií jako je obočí, oči či nos.

Po vytvoření charakteru je čas vklouznout do hry. Každá z ras přitom začíná ve své vlastní nováčkovské zóně, kde máte možnost vyzkoušet si základní ovládací prvky a seznámit se s hrou, aniž by vás ostatní obtěžovali.

Questy, questy a zase questy
V samotné hře pak budete, kromě živých hráčů potkávat i NPC s prstenem nad hlavou. Takové postavy vám obyčejně budou zadávat úkoly a je ve vašem zájmu, abyste je plnili. Krom toho, že tak získáváte zkušenosti, můžete také sledovat určitou dějovou linii, jichž by ve hře mělo být hned několik. Autoři se navíc kasají celými 1250 questy (tolik jich bude při spuštění, postupně budou dodávány nové), jejichž splnění určitě nebude jednodenní záležitostí.

Foto: Hratelně.cz

Společně se čtyřmi dalšími hráči můžete vytvořit společenstvo a prožívat dobrodružství v partičce. Pro účel plnění obtížnějších questů lze také dočasně zformovat skupinu až čtyřiceti hráčů to se často vyplatí více, než postupně sbírat zkušenosti a vrhnout se na plnění úkolu s "nadupanou" postavou, neboť ta by z něj dostala již jen minimum zkušeností. Samozřejmě nechybí ani gildy.

Foto: Hratelně.cz

Souboje a schopnosti pro každého
Ovládání je klasické, kdy se pohybujete s pomocí klávesnice a myši. Máte-li v zaměřeného nepřítele, poznáte pomocí indikátoru, v jakém směru právě je šikovná věcička, která předchází zmatkům. Menu na herní obrazovce si můžete přizpůsobit a váš inventorář je poměrně veliký, takže snad odpadne nutnost neustále někam schovávat svůj lup. Po dosažení určité úrovně se také naskytne možnost využít speciální dovednosti k vytvoření nějakého předmětu například můžete mít schopnost kováře a naleznete-li na svých cestách potřebné vybavení, můžete si ukovat třeba vlastní zbroj.

Souboje fungují tak, že zkrátka kliknete na nepřítele a dál už jen sledujete, jak s ním váš hrdina udělá krátký proces. Zpočátku narážíte pouze na vlky a divoká prasata, později je však k vidění mnohem pestřejší škála oponentů. Ti jsou rovněž označeni barevným ukazatelem, jehož odstín je závislý na tom, zda jsou například neutrální či se chovají agresivně. Důležité je také zmínit, že za smrt vašeho charakteru neplatíte žádnou penalizací dobrá zpráva pro chronické masochisty.

Foto: Hratelně.cz

Cesta tam a zase zpátky
Prostředí, počasí i denní doba se ve hře průběžně mění, přičemž se 24 hodin v herním světě rovná třem našim, reálného času. Nejde přitom jen o estetický exces, například některé z nepřátel máte totiž šanci střetnout jen při měsíčku. NPC také mají svůj vlastní denní rozvrh, takže místo neustálého vyčkávání na tom samém místě, procházejí se okolo a provádějí různé činnosti, což také přispívá k větší reálnosti herního světa (zajímavý paradox). Lokace, které hra nabízí, jsou pak poměrně věrným obrazem Tolkienových knih. Podíváte se tak například do Rivendellu a na další známá místa. Musíme podotknout, že mapa světa ze zdá býti opravdu velká.

Ve hře můžete postupně získávat roztodivné tituly, které vám později přinesou i některé speciální schopnosti. Rozmluvou s bardem se vám do deníku zapíše úkol, splníte-li jej (například zabití smečky vlků), obdržíte titul "vlkobijec"(nebo něco podobného) a dostanete některé speciální vlastnosti (tohle jsme nezkoušeli, ale pravděpodobně něco ve stylu "síla proti vlkům +2").

Foto: Hratelně.cz

Ač to tak ze screenshotů nemusí vypadat, je grafika velice povedená a postavy jsou detailně provedeny, pokud tedy disponujete slušným HW a můžete vše v nastavení poštelovat na maximum. Pozorný divák na noční obloze dokonce spatří některá souhvězdí popisovaná Tolkienem..Hra je v časovém horizontu zasazena do třetího věku, nedlouho poté co Frodo opustí Kraj (Shire). Dle tvůrců je možné narazit na některé z postav původního Společenství, přičemž se k vám některé dokonce mohou připojit při plnění různých questů.

Pána prstenů on-line bychom se měli dočkat v plné zbroji koncem dubna. Momentálně se již nachází ve fázi uzavřeného betatestování a první dojmy jsou rozhodně pozitivní. Bude zajímavé sledovat, zda LOTR po letech vývoje naplní vysoká očekávání milionů natěšených hráčů a fanoušků. Pokud chcete o hře vědět více, tak právě pro vás připravujeme další díl plný dojmů z našeho putování Středozemí!

 

Právě se děje

Další zprávy