LA Street Racing

Michal Šuráň
27. 6. 2007 0:00
Další pokořitel Need for Speed?
Foto: Hratelně.cz

Na poli arkádových závodů je v současné době jasným králem série Need for Speed. Její poslední tři díly se nesly ve stylu nelegálních nočních závodů a několik dalších vývojářských studií se snažilo NFS sesadit z pomyslného trůnu. Bohužel žádnému z nich se to nepodařilo a nyní se na nás řítí zcela nová arkádová závodní hra. Obstojí v tvrdé konkurenci?

Noční LA a cihla na plynu
Hra je zasazena do víru velkoměsta Los Angeles. Opět začínáte jako nováček, který si může pořídit tu nejhorší plechovku na kolech, pardon, nejslabší auto. S vyhranými závody samozřejmě roste vaše konto a možnosti pro koupi lepšího vozu. Nicméně na příliš velké nákupy se netěšte, ve hře je všeho všudy pouhých deset aut. Samozřejmě nechybí věc, bez které by se v dnešní době neobešla žádná hra podobného ražení tuning. Zapomeňte ovšem na nějaké velké mazlení s autem, možnosti jsou hodně omezené.

Foto: Impuls

#hodnoceni

Hurá na asfalt
Když už tedy máme auto připravené, hurá s ním opálit pneumatiky na asfalt. Ihned po načtení herního prostředí si všimnete trošku mdlé a fádní grafiky okolí. Inu, poslednímu Need for Speed se to zkrátka nevyrovná. Na židli ovšem nadskočíte ve chvíli, kdy se na obrazovce objeví vaše auto. Nemůžeme si pomoci, ale i při maximálních detailech a vyhlazování byla karoserie značně "zubatá".

Než se ovšem stačíte pořádně rozkoukat, je tady nabídka k závodu. Plyn jde k podlaze a auto vystřelí kupředu. To vše za "nigga" music. Tenhle styl vás bude až na několik světlých okamžiků provázet téměř celou hrou. Občas jej totiž vystřídá velmi fádní a těžko identifikovatelný hudební styl, ve kterém se opakuje pořád dokola jedna velmi krátká smyčka. Nemusíte se tedy stydět, když v menu tuto hudbu vypnete a pustíte si třeba poslední album Linkin Park, v lepším případě něco, co se bude více podobat muzice.

Foto: Hratelně.cz

S první zatáčkou přichází poměrně nemilé překvapení. Fyzika zde funguje jinak než v reálném světe a ruční brzda má spíše opačný efekt. Následuje střet auta se zdí a rozblikání indikátoru poškození. Zde zřejmě chtěli vývojáři předstihnout konkurenci, nicméně jejich model poškození není moc povedený. A z (bohužel) vlastní zkušenosti můžete říct, že auto, které opřete pravou stranou o zeď se chová zcela jinak než nám prezentuje hra.

LA Street Racing vás ovšem dokáže i rozesmát. Pokud si totiž zvolíte pohled z vozu, v první zatáčce vám vyloudí na rtech úsměv způsob, jakým váš virtuální závodník točí volantem. No, točí.... Možná vás to zaujme natolik, že si zpočátku ani nevšimnete opravdu odpudivého zpracování interiéru auta.

Foto: Hratelně.cz

Další technické drobnosti
Grafickou stránku věci jsme již probrali, ve stručnosti se nejedná o žádný vrchol dnešní doby, nicméně nikoho neurazí. Velmi špatně jsou ovšem zpracovány particle efekty, například kouř od pneumatik. Vypadá to spíše, jako kdyby vám někdo na monitor nalil mléko. O hudbě raději pomlčíme, přestože naše uši snesou hodně, zvolené tracky se jim opravdu nelíbily a tak nás zachránil pouze Winamp na pozadí. Ale možná je to tím, že nejsme dost "in". Na zvukových efektech by se dalo také zapracovat, nicméně nikoho neurazí, ale zároveň také nenadchnou.

Také se nám příliš nezdá fyzikální model. Přestože jsme měli na paměti, že se jedná o arkádu, chování auta je velmi podivné a neodpovídá ani arkádě, ani simulátoru. A opravdu velkou výtku máme k modelu poškození. Bouchlá přední náprava a rozhozená geometrie se totiž v reálním světě chovají trošku jinak. A když si dali tvůrci tu práci, mohli do hry zabudovat také vizuální poškození auta. Sice je již téměř neovladatelné, ale stále má lak bez jediného škrábance.

Finiš a stupně vítězů
LA Street Racing nedosahuje kvalit posledních tří dílů série Need for Speed. Naštěstí si to tvůrci včas uvědomili a tak hru prodávají s nálepkou budget a cenovkou 20dolarů. V našich končinách není distributor prozatím znám, nicméně očekáváme také zajímavou cenu do 500Kč. LA Street Racing není vyloženě spatnou hrou, nicméně od dokonalosti ji dělí řada nedodělků. I tak ovšem může na několik hodin zabavit v letním období, kdy nevychází žádné opravdové pecky.

 

Právě se děje

Další zprávy