Kindle Fire má překonat iPad. A útočí i na Google

LP Fish
6. 10. 2011 16:50
Amazon má dlouhodobou strategii, díky které konkuruje nejen Applu, ale také Googlu. Chytře využívá jeho Android a odvádí mu zákazníky vlastním prohlížečem Silk.
Foto: Aktuálně.cz, Amazon.com

Připravovaný tablet Kindle Fire se ještě neprodává, ale zájem o něj už teď překonává rekordy. Server CultOfAndroid na základě informací uniklých přímo od Amazonu napsal, že prodeje sedmipalcového tabletu budou zřejmě lepší, než měly oba dva konkurenční tablety iPad a iPad 2 od Applu.

Amazonu prý každou hodinu přibývá okolo 2000 objednávek, denně jich přijde až 50 000. Během pěti dnů od oznámení prodeje tak Amazon na svých stránkách nashromáždil přes čtvrt milionu objednávek. Do prodeje by měl přijít 15. listopadu.

Už před odhalením sedmipalcového tabletu za 199 dolarů bylo jasné, že Amazon bude nebezpečně konkurovat Applu. Až po jeho odhalení však vyšlo najevo, že Amazon chce zkusit hrát důstojnou roli i v jiných oblastech počítačových technologií a kromě dominantního výrobce tabletů se postaví i proti dalšímu silnému hráči v IT oblasti.

Podle deníku Guardian už nemůže být nikdo na pochybách, že Amazon je závodník na dlouhou trať.

Vlastní obchod, vlastní zákazníci

Dalšího člena do rodiny zařízení používajících mobilní platformu Android ale příliš nevítá ani Google. Amazon totiž sice používá jeho operační systém, ale nijak se nehrne do využívání dalších služeb, které jsou pro Google nejen prostředkem k zisku, ale především hranicemi říše jeho vlivu. Amazon si buduje vlastní vliv a ten bude mimo jiné odvíjet od vlastního App Storu a vlastní komunity vývojářů, zaměřených speciálně na jejich výrobek.

Šéf společnosti Cera Technology Michael Mace tuto skutečnost shrnul na svém blogu slovy: " I když Google od počátku stavěl na otevřenosti operačního systému Android, pravdou je, že ho používá jako trojského koně, který k hardwaru automaticky přiřazuje jeho služby. To co dělá s Androidem Amazon, Google ohrožuje, takže nemůžeme čekat, že ho bude Google vítat."

A skutečně. Pokud zkusíte hledat nějakou oficiální zprávu vítající tablet od Amazonu do rodiny Android zařízení, případně nějaký zápis o Kindle Fire na oficiálním blogu Googlu, budete hledat marně.

… a navíc vlastní prohlížeč

Amazon se navíc pustil do dalšího kontroverzního projektu - tím je webový prohlížeč Silk, který bude vyhledávání zpracovávat na serverech určených také pro cloudovou službu Amazonu.

Silk je pro uživatele příjemný. Díky němu je prohlížení webu rychlejší a hezčí. Dokáže přeformátovat stránky tak, aby byly na malém tabletu přehledné (podobně jako to dokáže OperaMini na mobilních telefonech).

Je však výhodný i pro Amazon. Dodává totiž společnosti důležité informace, které může využít při marketingu svých produktů. Guardian sice zmiňuje že v podmínkách použití Silku Amazon píše, že "adresy URL jsou využívány k diagnostikování a řešení technických problémů Silku", ale v té větě chybí slovo jen. Podmínky se navíc mohou kdykoli přeformulovat.

 

Právě se děje

Další zprávy