Je zabíjení černošských zombie rasistické?

Radek Pergl
2. 8. 2007 1:55
Resident Evil 5 nařčen z rasismu.
Foto: Hratelně.cz

Někoho to jistě napadlo, když viděl první záběry, jak Chris Redfield řeší komplikovanou situaci na africkém kontinentě. Tam se mezi lidmi začne šířit nákaza, která z nich dělá nebezpečné a rychlé zombie. Problém je ale v tom, že Afrika je plná černochů a Chris Redfield je běloch jak poleno (natřené Primalexem), netrvalo to tak dlouho a lidé si dali věci dohromady podle webu Blacklooks.org je hra celá rasistická, protože běloch s armádní výbavou likviduje jednoho afričana za druhým.

Autorka vidí problém hned v několika rovinách. Vadí jí, že jsou tamní černoši ukazování jako nelidští divoši, že je zabíjí běloch v maskáčích a že je video zaměřeno na děti a dospělé (ačkoliv celá série je Adults Only, tedy pro starší 18 let).

Další názor pak přišel ze strany Village Voice, kde se snaží celou problematiku nějak nezaujatě rozebrat. Řeší, zda jde doopravdy o rasismus, nebo jen nevhodné prostředí pro videohru, jelikož její obsah a tématika může někde (například v Americe) narazit na velmi ožehavý problém. Další zajímavý postřeh pak padá na samotnou nákazu, která tamní vesničany napadá a mění na krvelačné zombie. Tu srovnává s HIV a AIDS, jež sužují velkou část právě africké populace.

Podobný názor pak razí i stránky Microscopiq.com, kde se autor zamýšlí nad problematikou, že ačkoliv se v předchozích dílech Resident Evil zabíjeli zombie běloši, potažmo hispánci, žádný z těchto národů nebyl v minulosti vystaven takovému nátlaku a rasové segregaci jako právě černoši, kteří jsou prý stále prezentováni jako zmatení, chudí divoši užívající voodoo a uctívající jiné pekelné mocnosti.

Ať už si na věc uděláme jakýkoliv názor, vypadá to, že má před sebou páté pokračování Resident Evil zajímavý problém. Je jen otázkou, zda celá situace nějak vyšumí, nebo se někdo ozve mnohem hlasitějším hlasem a všechno nabere mnohem dramatičtější obrátky.

 

Právě se děje

Další zprávy