Jak hrát s KA v multi-table turnajích pokud soupeř...

Petr Smrž
30. 5. 2008 0:00
...znovu navýší Vaší sázku.
Foto: Prague Poker Casino

Nejdříve si řekněme jak velké navýšení je s kartami KA vhodné. Obecný názor je, že by se mělo zvyšovat o 4-5 násobek BB (big blind=velká povinná sázka). Na začátku si také vyjasněme jak je vlastně kombinace karet KA silná. V pomyslném žebříčku síly karet je KA na čtvrtém místě hned za AA, KK, QQ a velice těžko bude tyto silnější kombinace porážet. Pokud se KA utká s nějakým nižším párem JJ až 22 je to takzvaný flip coin, tedy je šance na výhru přibližně 50 na 50. Čím nižší pár soupeř drží tím, je vaše šance na výhru o malinko vyšší, ale stále ne dostatečně vysoká. Proti kartám AQ, AJ, A10, KQ, KJ, atd. jste naopak velkým favoritem! Pokud má soupeř kombinaci typu JQ (J10, atd.) v barvě, jste také favoritem, i když překvapivě o něco málo menší než v předchozím případě. V tuto chvíli tedy víme, jak si proti soupeři stojíme, ale jeho karty samozřejmě po jeho navýšení neznáme, tak si pojďme rozebrat několik faktorů, které ovlivní naše rozhodnutí zda soupeřovo znovu navýšení dorovnat.

Mezi faktory, které v běžné hře dosti rozhodují o tom, zda a jak hrát je Vaše pozice. Pozice u stolu není v tomto případě až tak důležitá. Hra stejně pravděpodobně skončí Vaším nebo soupeřovým all-in. Buďte tedy na tuto variantu připraveni! V případě, že all-in nechcete jít za žádnou cenu, tak KA zahoďte!

Vaše rozhodnutí také závisí na tom v jaké fázi se turnaj nachází. Pokud turnaj před chvílí začal a je to re-buy pak určitě neváhejte a sázku dorovnejte! Často se stává, že hráči v této fázi turnaje zkouší štěstí prakticky s čímkoliv! V případě, že nemáte na svém kontě dostatek peněz na re-buy pak takový turnaj radši ani nehrajte!

Ve střední fázi turnaje (nebo v počáteční fázi turnaje typu freezout) je to velice těžké rozhodnutí. Blindy nejsou ještě dost vysoké na to, aby jste byli tlačeni ke zdi. V případě, ale že soupeř podle Vás hraje každou druhou hru, nebo má hodně málo žetonů tak pak dorovnejte. Naopak pokud je velice pasivním hráčem a nebo ani Vy nechcete zbytečně riskovat, pak karty položte.

Asi nejtěžší rozhodování Vás čeká v závěrečné fázi turnaje, kdy už se rozhoduje o placených místech a každý v turnaji si své žetony střeží jako oko v hlavě. A právě v tuhle chvíli je počet žetonů velice důležitý a měl by Vaše rozhodnutí ovlivnit. Pokud hrajete proti hráči, který má výrazně méně žetonů než Vy a Vaší sázku pravděpodobně navýšil svým all-in, pak dorovnejte. Soupeř si je vědom toho, že už mu v turnaji nezbývá mnoho času a je tedy nucen trochu zariskovat. Je dosti možné, že po otočení karet to bude klasický flip coin, ale to nevadí, Vy si můžete dovolit o část svých žetonů přijít (šance, že by soupeř měl AA nebo KK je malá).

Pokud máte naopak Vy méně žetonů, pak Vám také nezbývá nic jiného než dorovnat…V případě, že byste karty složili, zbude Vám již málo žetonů na další hru a pravděpodobně dobrou kombinaci karet již nedostanete. Ono je v této fázi dost dobře možné, že soupeř chce pouze ukrást Vaše žetony a nebo navyšuje s kombinací karet typu AQ, KQ, AJ,atd.

V případě, že Vás znovu navýšil soupeř s přibližně stejným počtem žetonů, čeká Vás velice složité rozhodování. V tuhle chvíli si vezměte na pomoc všechny faktory které jen můžete. Je soupeř pasivní hráč (spíše složte), je soupeř agresivní a zvyšuje každou druhou hru (dorovnejte)? V tuto chvíli Vám i hodně pomůže pozice u stolu. Vy jste na butonu a všichni ostatní hráči složili, soupeř je na velkém nebo malém blindu. V tomto případě bych neváhal dorovnat, pravděpodobně si myslí, že mu chcete ukrást povinou sázku a myslí si, že jí svým znovu navýšením ubrání. Naopak dorovnání bych si velice dobře rozmyslel v případě, že soupeř nejdříve zahraje jen call v brzké pozici, vy na butonu navýšíte a on znovu navýší. Je dost možné, že má opravdu silnější kombinaci karet a nejdříve jenom dorovnal, aby někoho z ostatních hráčů vlákal do hry.

Je opravdu spoustu možností, jak k této modelové situaci ,může dojít a je jen na Vás jak se rozhodnete. V každém případě se dá říci, že jste se rozhodli správně…

 

Právě se děje

Další zprávy