God of War 2 - ó bóže, ó bóže

Jiří "Storm" Nehyba
24. 1. 2007 0:00
Řítí se na PS2, vychází koncem března a je ještě brutálnější než dřív! Dámy a pánové, představujeme vám ochutnávku Kratose v krvavé akci God of War 2!
Foto: Hratelně.cz

Nebudeme zdržovat popisováním původního titulu, to by bylo nošení dříví do lesa, a radši se rovnými čepelemi vrhneme do vřavy nových informací o dobrodružství sparťanského válečníka Kratose, toho času řeckého Boha války.

Bůh je mrtev, ať žije bůh
Příběh GoWII navazuje přesně tam, kde minule skončil - Kratos svrhnul boha války Arese a zaujal jeho místo na Olympu. To mu však nepomohlo zbavit se výčitek svědomí a bolestivých vzpomínek na svou zmasakrovanou rodinu, a už vůbec ne snížit úroveň krutosti a krvelačnosti. Podobně jako jeho perský kolega Princ se Kratos v zoufalství rozhodne učinit nemožné - změnit svůj osud, a my díky nově uvolněným informacím víme, kudy na to půjde. Nebude to od lesa.

Foto: Hratelně.cz

Hratelná ukázka
V impozantní animaci bůh války sestoupí ze svého olympského trůnu, aby jedné ze svých armád ukázal, jak se správně rabuje, boří a vypaluje dobývané město. Když je zrovna v nejlepším, stane se mu něco nečekaného a jistě ne zcela příjemného - přijde o statut boha a vrátí se do kůže obyčejného, leč neobyčejně silného smrtelníka, a v tu chvíli se hráč ujímá velení.

Foto: Hratelně.cz

Hned za čerstva se Kratosovi postaví obří obr, s nímž je boj rozfázován do mnoha menších střetů a táhne se celou první úrovní. V jednu chvíli náš antihrdina utíká opuštěnými ulicemi s kolosem v patách, ten máchajíce rukama boří okolní budovy, blokujíce některé cesty a tvoříce nové, či po Kratosovi metá haldy mrtvol jako hrstky rýže na svatebním obřadu (byť trochu gotickém). Ve chvíli druhou zas Kratos sedí omráčenému nepříteli za krkem a tříská ho do hlavy hlava nehlava.

Novinky v bestiáři i arzenálu
To bychom měli obra a město, ale co ostatní lokace, nepřátelé, chvaty a komba? Očekávejte mix starých známých i nových neznámých elementů, to všechno v původním grafickém kabátě, na němž není co vylepšovat, už proto, že z PS2 vyždímal maximum. Ačkoliv Kratos utrpěl ztrátu mužs... pardon, božství a scvrknul se do velikosti klidného chlapa, jeho síla se nevytratila a ani nezůstal bez výbavy. Na startovní čáře bude disponovat tradičním párem mečů a schopností Poseidon's Rage, postupem času pak získá tři nové nástroje a ještě víc kouzel.

Foto: Hratelně.cz

Všechny zbraně budou upgradovatelné a jednu z nich bude možné při boji kombinovat se standardními meči stiskem jediného tlačítka. Detailnější informace máme zatím jen o Barbarian King's Hammer, jenž získáte anihilací stejnojmenného nepřítele a budete díky němu moct přivolávat mrtvé bojovníky, jakousi obdobu létajících lebek z prvního dílu, aby za vás odvedli pořádný kus práce. Co se kouzel týče, zatím víme o Kronosově daru v podobě elektrického útoku, jenž lze rozdělit na tři samostatné části a položit na zem jako kulometné věžičky.

Staronové minihry
Vrací se i Challenge of the Gods, stále brutálně obtížná, přesto výrazně usnadněná. Nebudeme to protahovat a rovnou prozradíme, že konečně bude možné hru uložit, takže odpadá nucený několikadenní nonstop provoz vašeho pééska! Dalším vylepšením je jakýsi hodnotící žebříček, fungující na jednoduchém principu zlato-stříbro-bronz. Do další úrovně se dostanete i na bronz, ty nejšťavnatější odměny však dostanete jedině na zlato. Přibude i jedna nová minihra, ve které se budete moci utkat v aréně s libovolným, vámi nastaveným počtem nepřátel. Odměnou za vaše snažení budou nejenom nové obleky, ale taky řada bonusových upgradů. Tak a to nejlepší nakonec - red orby získané v minihrách se po uložení pozice automaticky započítají k dobru vašemu charakteru v příběhové kampani!

Foto: Hratelně.cz

Bonusový bůh
Příjemným zpestřením God of War byla celá řada bonusových materiálů o vývoji hry, čehož si jsou autoři vědomi a chystají repete, tentokrát však ve velkém stylu. GoWII totiž vyjde ve dvou DVD edici, z čehož jedno bude čistě bonusové. Za zmínku stojí třeba všeobsahující Behind the Scenes video.

Datum vydání je stanoveno na 13. března pro Ameriku a 30. pro Evropu, pouze na PlayStation 2. Ach, to zas bude propařené jaro! Pokud vás zajímá proč se GoWII nechystá na PS3, jak by se dalo očekávat, designér David Jaffe pro vás má stručnou odpověď: "protože PS3 nedokáže v reálném čase zobrazit trojčlenný gruppen-sex".

 

Právě se děje

Další zprávy